Najpopularnija sportska analitičarska kompanija u svijetu Opta izračunala je koliko svaka od 32 reprezentacije učesnice ima šansi za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru.

Opta, koja oduvijek važi za najrelevantnija statistička predviđanja, i ovoga puta izračunala je procente šansi za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru. Analiza i predviđanje vrše se korištenjem modela umjetne inteligencije.

Prvi favorit i prema Opti, kao i prema svjetskim kladionicama, je Brazil. Karioke imaju 15,8 posto šansi za osvajanje Svjetskog prvenstva, a slijede Argentina (12,6 posto) i Francuska (12,2 posto).
  Slijede Španija i Engleska koje zaključuju pet najvećih favorita.

Kada su u pitanju naši susjedi, Hrvatska je tek na 11. mjestu sa 1,8 posto šansi, iako brani drugo mjesto s posljednjeg Mundijala.

Srbija ima još manje izgleda i tek je na 16. mjestu od svih selekcija. Našim istočnim komšijama Opta daje 0,8 posto šansi za osvajanje Svjetskog prvenstva.

Podsjetimo, spektakl u Kataru i smotra najboljih nogometnih selekcija svijeta počinje u nedjelju u 17 sati okršajem Katara i Ekvadora.