Uplitanje politike u fudbal

Fudbalska reprezentacija Tunisa mogla bi biti izbačena sa Svjetskog prvenstva ako se vlada te zemlje bude uplitala u rad tamošnjeg Fudbalskog saveza.

Upozorenje dolazi nakon što je tuniski ministar mladeži i sporta, Kamela Deguichea, govorio o mogućnosti "raspuštanja federalnih ureda".

FIFA njegovu izjavu smatra pokušajem uplitanja u vođenje krovne kuće te zemlje te je zatražila pojašnjenje.

- Svako nepoštivanje obaveza može rezultirati izricanjem kazni prema FIFA-inim pravilima, uključujući i suspenziju Saveza - obavijestio je FIFA-in direktor Kenny Jean - Mariea generalnog sekretara Fudbalskog saveza Tunisa Waydija Aouadija.

Moguća zabrana FIFA-e značila bi da niti jedan tuniški klub ili reprezentacija ne mogu igrati na kontinentalnim, niti međunarodnim takmičenjima.

Fudbalska reprezentacija Tunisa, prvak Afrike iz 2004. godine, plasirala se na Mundijal u Katar i smještena je u grupu D sa Francuskom, Danskom i Australijom.

Tunis, koji nikada nije prošao grupnu fazu, prvu utakmicu igra s Danskom 22. novembra.

FIFA je tamošnjem Savezu dala rok do petka da se izjasni nakon ministrovih komentara, prenosi BBC.

Ove godine FIFA je već djelovala zbog drugih slučajeva uplitanja politike u fudbal, a afričke selekcije Kenija i Zimbabve su pod suspenzijom,dok je Indija snosila sankcije u augustu.

Faktor