POTVRĐENO

Francuska nogometna zvijezda Franck Ribery potvrdio je danas na društvenim mrežama da je prekinuo bogatu sportsku karijeru zbog ponavljajućih problema sa koljenom.

Tridesetdevetogodišnjak, koji je ostavio najveći trag u redovima munchenskog Bayerna, posljednju utakmicu kao član Salernitane odigrao je sredinom augusta protiv Rome.

Ribery se 14. augusta, u drugom poluvremenu utakmice prvog kola italijanskog prvenstva protiv Rome, povrijedio i obnovio povredu koljena. Medicinske prognoze nisu bile obećavajuće, a i list L'Equipe je početkom oktobra objavio kraj njegove igračke karijere.

– Lopta je stala, ali moje emocije nisu. Hvala svima na sjajnoj avanturi – kratko je napisao Ribery na društvenim mrežama na nekoliko jezika.

U Salernitani su, kako prenosi francuska novinska agencija AFP, odlučili da zadrže Riberyja u klubu, ali njegova uloga još nije otkrivena. Spominje se i trenerska funkcija.

Sa Francuskom, za koju je odigrao 81 utakmicu i postigao 16 golova, Ribery je bio vicešampion Svjetskog prvenstva 2006., a nastupio je i na SP 2010. u Južnoj Africi i na dva evropska prvenstva 2008. i 2012. U svojoj klupskoj karijeri, pored Bayerna i Salernitane, gdje je prešao prošlog septembra, branio je i boje Marseillea, Fiorentine, Metza, Galatasaraya, Bresta i Boulogne-sur-Mera.

Za bavarskog velikana upisao je 425 nastupa u svim takmičenjima. Postigao je 124 gola i upisao 182 asistencije. U profesionalnoj karijeri ukupno je odigrao 632 utakmice u kojim se 151 put upisao kao i 224 puta kao asistent, prenosi STA.