POČINJE SUĐENJE

Brazilskoj nogometnoj zvijezdi Neymaru prijeti pet godina zatvora zbog optužbi za prevaru i korupciju prilikom njegovog transfera iz Santosa u Barcelonu 2013. godine.

Optuženici na suđenju, koje počinje u ponedjeljak u Barceloni, uz Neymara su i njegovi roditelji, dva kluba, bivši predsjednici Barce Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell te bivši predsjednik Santosa Odilio Rodrigues.

Slučaj proizlazi iz tužbe brazilske kompanije DIS koja je posjedovala 40% prava na Neymara dok je bio u Santosu. Tvrdi se da je igračeva prodaja Barceloni bila znatno ispod njegove stvarne tržišne vrijednosti.

“Neymarova prava nisu prodana najboljem ponuditelju. Bilo je klubova koji su ponudili do 60 miliona eura”, rekao je DIS-ov advokat Paulo Nasser na presici u četvrtak u Barceloni. Barcelona je objavila kako je transfer iznosio 57.1 milion eura, od čega je 40 miliona plaćeno Neymarovoj porodici.

DIS-u je pripalo 40 posto udjela od preostalih 17.1 milion koliko je plaćeno Santosu. DIS za sve njih traži zatvorske kazne do šest godina zatvora i novčane kazne do 195 miliona eura. Za brazilskog majstora traži se petogodišnja zatvorska kazna.