POLITIČKA INTERVENCIJA

Nogometna reprezentacija Rumunije našla se u problemu nakon žrijeba kvalifikacionih grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine budući da su ih kuglice spojile sa selekcijom Kosova.

Naime, Rumunija nije priznala Kosovo pa je tamošnje medije interesovalo šta će se dešavati u narednom periodu kada je u pitanju duel ove dvije reprezentacije.

"Imajući u vidu geopolitičku situaciju, vodit ćemo dijalog s Vladom Rumunije oko uslova utakmice u kojoj će naša zemlja dočekati Kosovo", rekli su iz Rumunskog nogometnog saveza za portal GSP.

Nekadašnji rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Maleškanu gostovao je u jednom programu uživo i tom prilikom je poručio da se utakmica ne bi trebala igrati.

"Kosovo ne priznaje jedan broj država, uključujući i nas. Nikada nismo priznali njihovu nezavisnost. Normalno, naš nogometni savez bi trebao razgovarati s drugim državama koje imaju isti stav kao Rumunija i doći do metode koja ne bi trebalo uništiti cijeli sistem, ali da se poštuju stvari koje su veoma jasne iz ugla Rumunije. Zato bih dodao da će Rumunski nogometni savez morati pronaći neka rješenja. Ukoliko ne, onda je ono što se može učiniti da izgubimo službenim rezultatom 3:0", rekao je Maleškanu.

Rumunski savez bi, prema pisanju portala GSP, dosta izgubio ako ne bi igrao protiv Kosova jer bi neodlazak na utakmicu iz političkog razloga doveo do njihovog izbacivanja iz Evropske nogometne federacije (UEFA).