GOL-MAŠINA

Norvežanin Erling Halanad u 12 utakmica u dresu Manchester Cityja postigao je 19 pogodaka, a nakon još jedne brutalne partije u Ligi prvaka protiv Kopenhagena kojem je postigao dva pogotka, postavlja se pitanje koliko će se puta u ovoj sezoni upisati u listu strijelaca.

Manchester City je Haalanda doveo iz Borussije Dortmund i to nakon što su platili njegovu otkupnu klauzulu u vrijednosti od 75 miliona eura, a da nisu nijednog trenutka pogriješili jasno je već nakon prvih 12 utakmica u dresu Građana u kojima je pokazao zbog čega je bio najtraženiji napadač na svijetu.

Na osam mečeva u engleskom Premiershipu, Haaland je postigao 14 pogodaka i pri tome upisao tri asistencije, dok je u Ligi prvaka odigrao tri meča i postigao pet pogodaka. Bio je strijelac u svakom susretu u najelitnijem nogometnom takmičenju u Evropi.

Haaland je nedavno protiv gradskog rivala Manchester Uniteda postigao treći hat-trick u ovoj sezoni, a za to mu je trebalo samo osam utakmica.

Dosadašnji rekorder je bio legendarni Michael Owen. O kakvom postignuću Haalanda se radi dovoljno govori podatak da je nekadašnjem najboljem igraču svijeta za tri hat-tricka u Premiershipu trebalo čak 48 utakmica.

Haaland je tri gola postigao i protiv Crystal Palacea i Nottingham Foresta, a već sada ima hat-trickova u Premiershipu koliko imaju, primjera radi, Cristiano Ronaldo, Jamie Vardy, Didier Drogba i Frank Lampard.

Norvežanin će u ovoj sezoni odigrati još 30 utakmica u Premiershipu te minimalno pet u Ligi prvaka, a uz to ga očekuju i mečevi u engleskom FA kupu i Liga kupu, što znači da bi do kraja sezone, ukoliko ga povrede zaobiđu, mogao odigrati više od 40 utakmica.