OSUĐEN NA DEVET GODINA

Nekadašnja velika brazilska nogometna zvijezda Robinho je u januaru pravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog silovanja Albanke 2013. godine, no još uvijek nije počeo izdržavanje kazne.

Naime, 38-godišnjak se trenutno nalazi u Brazilu čije vlasti po pravilu nikada ne izručuju svoje državljane.

Odmah po izricanju konačne presude italijansko Ministarstvo vanjskih poslova je izdalo zahtjev za izručenje na koji su se brazilske vlasti oglušile.

Jučer je italijansko Ministarstvo pravde uputilo zahtjev kolegama iz Brazila, a očekuje se da odgovor iz južnoameričke države bude ponovo "ne", te je upitno da li će Robinho ikada odslužiti kaznu.

Robinho je osuđen jer je 22. januara 2013. godine zajedno s prijateljem Ricardom Falcom i još četiri N. N. osobe grupno silovao 22-godišnju Albanku u milanskom noćnom klubu Sio Cafe.

Kako sada stvari stoje, nogometaš koji je čak 100 puta nastupao za Brazil će biti na slobodi, ali neće smjeti napustiti državne granice.

Nekadašnji nogometaš Milana, Real Madrida i Manchester Cityja će biti uhapšen ukoliko kroči u jednu od 70 država s kojima Italija ima sporazum prema međunarodnoj potjeri.