Iduća dva ligaška susreta dati će odgovor!

Samo dvije pobjede u prvih sedam ovosezonskih premierligaških utakmica upisao je Liverpool.

Prije samo šest tjedana pisali smo o tome kako je Jürgenu Kloppu aktualna sezona već sedma na klupi Liverpoola te o tome kako je u prethodna dva kluba (Mainz i Borussia Dortmund) upravo ta sezona bila njegova najslabija i dokaz kako je vrijeme za krenuti dalje.

On je zapravo unutar jednog sjajnog niza. Trenerskim poslom krenuo se baviti u veljači 2001. godine i od tada do danas je bez posla bio tek tri mjeseca. Od srpnja 2015. godine, kad je napustio Dortmund pa do listopada iste godine, kad je sjeo na klupu trenutnog kluba.

Prva velika kriza na klupi Redsa

No, otkako je preuzeo Liverpool, u ovakvoj krizi nije bio. Čak niti tijekom pretprošle sezone, kad su mu ozljede izraubale obranu toliko da je tijekom sezone isprobao 15-ak stoperskih parova. I nije stvar samo rezultata, Liverpool na terenu izgleda loše. Možda ne toliko ofenzivno, koliko samom organizacijom i interesom te koncentracijom za igru u obrani.

Proteklog vikenda protiv Brightona, vidjelo se da Klopp to još uvijek nije uspio srediti. Istina, golovi super ofenzivno postavljenog Brightona, novog menadžera Roberta De Zerbija, došli su kao plod te ofenzive, ali i velikog presinga. Naime, prvi gol je pao nakon što je Liverpool izgubio loptu u situaciji gdje je sedam igrača gostiju bilo u njihovih 30 metara. Kakav god presing bio, koncentrirani Liverpool bi to izbjegao, odnosno preskočio i našao se u situaciji da napada brojno slabiju obranu bijelo-plavih. A to se puno puta tijekom utakmice nije dogodilo.

Dvije pobjede, četiri neodlučena susreta i jedan poraz trenutni je ligaški rezime crvenih. Poraz je doživljen u trećem kolu, rezultatom 2:1 od Manchester Uniteda, dok su pobjede došle protiv Bournemoutha (9:0) i Newcastlea (2:1). Bod protiv Liverpoola uzeli su Crystal Palace i Brighton kao gosti te Fulham i Everton kao domaćini.

U Ligi prvaka doživljen je teški 4:1 poraz kod Napolija te pobjeda 2:1 kod kuće protiv Ajaxa.

Sudbina Kloppa bit će poznatija nakon iduća dva kola

Koliko je Klopp u ovom trenutku ugrožen? Za sada nije. Velikim dijelom jer sve dosadašnja rezultate iza sebe, a drugim dijelom i zbog toga posjeduje čvrsti ugovor. No, nakon iduće dvije ligaške utakmice mogla bi situacija biti drugačija.

Naime, osim odgođenog susreta protiv Chelseaja, koji još nema datum, Redsima slijede dva vjerojatno najteža moguća susreta u ovom trenutku. Prvo će gostovati kod preporođenog Arsenala, koji im je proteklih sezona bio mušterija, no sad je slika poprilično drugačija, a onda kod kuće dočekuje strašni Manchester City. 

Od borbe za titulu su se vjerojatno već oprostili, no što ako iz niti jedne od ove dvije utakmice ne izvuku puni plijen ili ako u međuvremenu kiksaju u jednom od dva susreta Lige prvaka protiv Glasgow Rangersa?

Hoće li i tada Klopp biti siguran? I što ako Njemačka kiksa na Svjetskom prvenstvu, možda čak i u osmini finala protiv Hrvatske, pa se ponovno pojavi ideja da veliki trener napokon malo odmori putem klupe nacionalne momčadi?

Uostalom, kao što smo naveli, Klopp je u sedmoj sezoni. Što može poći po krivu?