Predsjednik FIFA-e

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino, koji je boravio na Kosovu, sastao se sa predsjednikom Fudbalskog saveza Kosova (FSK) Agimom Ademijem sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima FIFA-e i FSK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Infantino je tom prilikom rekao da je Kosovo divna fudbalska zemlja, koja je pristupila FIFA-i iste godine kada je on došao na čelo te svjetske fudbalske organizacije.

- Kosovo je posebna zemlja, zemlja sa puno mladih, ali je i blagoslovena iz perspektive fudbalskog sporta, kada se pogledaju talenti koje ova zemlja ima na Kosovu i širom svijeta. Mislim da Kosovo ima jedinstvenu karakteristiku, sa možda više talenata van zemlje i sa velikim kapacitetom talenata - rekao je Infantino.

Podsjetio je na zasluge pokojnog predsjednika FSK-a Fadila Vokrrija, koji je mnogo doprinio kosovskom fudbalu. Infantino je rekao da je imao i sastanke sa kosovskim visokim zvaničnicima sa kojima razgovaralo o tome kako da se fudbalski sport podigne na još viši nivo.

Predsjednik FSK-a Ademi je rekao da je Infantinov dolazak, posebno za ljude iz fudbala, velika čast. Ademi je istakao da je sa Infantinom razgovarao o zajedničkim projektima FSK-a i FIFA-e.

- Svakako, FIFA će i dalje biti ta koja će podržavati buduće projekte koje imamo - naglasio je Ademi.

U delegaciji sa Infatinom su i predsjednici Fudbalskog saveza Albanije Armando Duka i predsjednik Fudbalskog saveza Sjeverne Makedonije Muhamet Sejdini.

Njih su odvojeno primili predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i ministar kulture, omladine i sporta Hajrullah Ceku.

Osmani je tom prilikom istakla da je Kosovu, kao članici FIFA-e, potrebna pomoć́ u pogledu sportske infrastrukture, kao što su novi stadioni. Kako je saopćeeno iz Predsjedništva Kosova, na sastanku je bilo riječi i o učešću kosovskih timova na međunarodnim takmičenjima.

Premijer Kosova Albin Kurti je ponovio opredjeljenje Vlade za obezbijeđivanje uslova, pravne i fizičke infrastrukture, kao i maksimalne finansijske podrške razvoju sporta. Na sastanku je rečeno da je Vlada Kosova otvorena za saradnju sa svim međunarodnim i lokalnim sportskim strukturama kako bi se obezbijedio razvoj lokalnog fudbala u skladu sa najnovijim dešavanjima u globalnom sportu, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Svjetska fudbalska federacija je primila Kosovo u punopravno članstvo 13. maja 2016. na Kongresu u Meksiko Cityju.

Faktor