ZAVRŠIO JE KARIJERU

Cristiano Ronaldo je poznat kao nogometaš koji je i više nego svjestan svojih kvaliteta te da rijetko za nekoga kaže da je bolji od njega, ali je to slučaj s nekadašnjim portugalskim talentom Fabiom Paimom.

Na samom startu karijere Ronalda bilo je još nogometaša koji su privlačili pažnju velikih evropskih timova. Ronaldo je prešao u Manchester United i ispisao historiju svjetskog nogometa, a Fabio Paim, kome su svi predviđali blistavu karijeru, dotakao je dno.

Paim i Ronaldo igrali su zajedno u čuvenoj akademiji Sporting Lisabona. Činilo se da je za obojicu samo nebo granica, ali je samo jedan iskoristio puni potencijal.

"Ako mislite da sam ja dobar, sačekajte da vidite Fabija Paima", rekao je Cristiano Ronaldo na Old Traffordu nakon što je iz Sportinga 2003. godine prešao u Manchester United.

Nakon toga Paim je napravio nevjerovatnu avanturu u kojoj se nigdje nije proslavio. Igrao je širom svijeta za 19 različitih klubova. Zenit karijere doživio je kada ga je 2008. godine Luiz Felipe Scolari doveo u Chelsea, ali nikada nije zaigrao za seniorski tim

Karijeru je provodio na različitim kontinentima i najegzotičnijim destinacijama. Od svog Portugala, Engleske, Katara, Malte, Litvanije i Luksemburga, Paim je čak dogurao i do afričkog nogometa te je dvije godine nosio dresove klubova u Angoli.

Godine 2019. iznenada je Paim došao na naslovnice svjetskih medija, ali ne zbog nogometa, već što je uhapšen zbog krijumčarenja droge. Policija je zaplinijela 12 grama kokaina, vagu, 900 eura i BMW tokom pretresa kuće. Uhapsili su ga policajci u Estorilu, ali nakon nekog vremena u zatvoru pušten je na slobodu na temelju toga da prisluškivanje nije bio dovoljan dokaz na sudu.

Ponovo je nastavio karijeru nakon velikog skandala, a onda se oglasio i u intervjuu za Globoesporte 2017. godine i konačno progovorio o poređenju s Ronaldom.

"On nije s ovoga svijeta. Danas nema usporedbe. U prošlosti, da. U jednom trenutku mogao sam više od njega, ali nisam imao ono što je on imao, a to su snaga i želja", rekao je Paim i zaplakao pred kamerama.

Toliko je dotakao dno da ga je zbog neprofesionalnog ponašanja otpustio luksemburški drugoligaš Union Kayl-Tetange.

Posljednji angažman imao je u poljskom niželigašu pod nazivom LZS Starowice Dolne. Tu je prošle godine završio karijeru koja nije bila ni izbliza onakva kakvu su predviđali svi koji su ga gledali, pa i jedan od najboljih nogometaša svih vremena Cristiano Ronaldo.