Fudbalska reprezentacija Kosova čeka žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Evropska fudbalska federacija "šešire" će odrediti 27. septembra, nakon utakmica Liga nacije.

Žrijeb grupa kvalifikacija za EURO 2024 bit će održan 9. oktobra u Frankfurtu. UEFA je utvrdila proceduru žrijeba, a jedna tačka odnosi se i na Kosovo.

Naime, na osnovu odluke Izvršnog odbora UEFA-e, pojedine zemlje ne mogu biti u istim grupama. Tako je odlučeno da Kosovo neće moći igrati protiv Bosne i Hercegovine i Srbije. Također, UEFA je donijela odluku da u istoj grupi ne mogu biti Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija.Podsjetimo, jučer je potvrđeno da u žrijebu neće biti reprezentacije Rusije, koja je suspendovana još u februaru zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu.

Tako će u žrijebu kvalifikacija učestvovati 53 reprezentacije (Njemačka kao domaćin direktno se kvalifikovala na EURO 2024), i bit će raspoređene u deset grupa - sedam po pet ekipa i tri grupe po šest ekipa.

Deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih timova u grupama kvalifikovat će se na završni turnir. Za preostala tri mjesta igrat će se baraž u martu 2024. godine.

Novost je da više nema kvalifikovanja kroz play-off grupe D Lige nacija. Baraž će igrati pobjednici Lige nacija A, B i C, a koji se direktno ne plasiraju na EURO.

Faktor