LIGA NACIJA

Nastavlja se saga između asa PSG-a Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) i Fudbalskog saveza Francuske. Napadač Parižana već je duže vremene u sukobu sa Savezom oko prava na imidž, a sve je kulminiralo kada je jučer objavljeno da je Mbape odbio učestvovati u zajedničkom fotografisanju francuske reprezentacije.

Savez stupio u akciju
Mbape je odbio zajedničko fotografisanje jer se ne osjeća dobro promovirajući kompanije koje se bave klađenjem i lance brze hrane. Nakon njegove akcije uslijedio je odgovor Saveza koji je objavio saopćenje vezano uz cijeli slučaj.

- Nakon razgovora čelnika Saveza, trenera i voditelja marketinga, Fudbalski savez Francuske će revidirati, što je prije moguće, ugovor o pravima na imidž nogometaša. Savez radi na uslovima novog ugovora koji će štititi sve interese uzimajući u obzir zabrinutosti i uvjerenja koja su jednoglasno izrazili igrači, objavio je Savez.

Iako u priopćenju ne piše ništa konkretno, očigledno je Savez spreman popustiti Mbapeu i drugim fudbalerima koji se ne slažu s reklamiranjem određenih tvrtki.

Prava na imidž
Mbape želi pregovore sa Savezom oko prava na imidž koja su namijenjena igračima reprezentacije. Još 2010. godine je dogovoreno da će ta prava biti podijeljena jednako među 23 igrača koja nastupaju za reprezentaciju, a napadač PSG-a želi da veći dio ide u razvoj nogometa.