IGRAČ LAŽIRAO PAPIRE

Byron Castillo (26), desni bek reprezentacije Ekvadora, glavni je lik najveće afere prije SP-a u Kataru, koji počinje za dva mjeseca. Engleski Daily Mail objavio je dokaze, dokumente i audiosnimke, koji potvrđuju da je Castillo priznao da je lažirao nacionalnost.

Tačnije, da je Kolumbijac koji nema pravo igrati za Ekvador u kvalifikacijama za SP, ali je to uradio lažiranjem dokumenata. Spomenuti izvor objavio je originalni Castillov rodni i krsni list na kojima piše da je rođen u Kolumbiji te da ima kolumbijsko državljanstvo.

Na snimci nastaloj 2018. Castillo u razgovoru s visokim zvaničnikom ekvadorskog nogometnog saveza govori da koristi krivotvorene dokumente koji mu omogućavaju da kao Kolumbijac rođen u toj državi zaigra za Ekvador te otkriva ko mu je pomogao da ih dobije.
Priznaje mu da nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako lažno sam za sebe govori, nego tri godine ranije u Kolumbiji. Otkriva da mu je u sređivanju lažnih dokumenata pomogao Marco Zambrano, ekvadorski poduzetnik i vlasnik kluba NorteAmerica. “Marco mi je rekao da će mi pomoći s ovim”, čuje se kako Castillo govori na snimci.

Podsjećamo, prije četiri mjeseca Čile je optužio Ekvador za lažiranje Castillovog rodnog lista te zatražio da se zbog toga Ekvador izbaci s SP-a u Kataru i da Čile zauzme njegovo mjesto. FIFA je nakon kratke istrage u junu objavila da je okončala postupak i da nije našla nepravilnosti te potvrdila da će Ekvador nastupiti na SP-u.

Međutim, Čile se žalio na tu odluku, a novi dokazi, koji teško terete Ekvador i Castilla, pojavili su se par dana prije sastanka FIFA-ine komisije za žalbe. Mail piše da bi uzimanje njih u obzir moglo rezultirati izbacivanjem Ekvadora sa SP-a te davanjem tog mjesta Čileu.

Da bi skandal bio još veći, Ekvador je trebao otvoriti SP utakmicom protiv domaćina Katara, u grupi u kojoj su još Nizozemska i Senegal. Čileanci su proljetos tvrdili da je Castillo uz pomoć ekvadorskih vlasti i tamošnjeg nogometnog saveza lažirao sve dokumente i da zapravo uopće nije Ekvadorac.

Advokat čileanskog saveza tvrdio je da je Castillo rođen u Kolumbiji, da u ekvadorskim registrima uopće nema njegovih otisaka prstiju te da nije smio igrati za Ekvador.

“Roditelji Byrona Castilla su rođeni u Tumacu u Kolumbiji, Byron je rođen u Tumacu i tamo je i kršten. Ne postoji nikakav dokaz da on ima ikakve veze s Ekvadorom i dokazi su vrlo jasni”, rekao je Eduardo Carlezzo, koji zastupa čileanski nogometni savez.

Nakon otkrića novih dokumenata i snimke Castillovog priznanja FIFA bi mogla kazniti Ekvador tako da sve utakmice kvalifikacija na kojima je nastupio Castillo registrira rezultatom 3:0 za protivnike. U južnoameričkim kvalifikacijama Ekvador je završio na četvrtom mjestu, Peru na petom, Kolumbija na šestom i Čile na sedmom.

Ako bi se utakmice u kojima je Castillo igrao registrirale 0:3 za protivnike, na Svjetsko prvenstvo otišao bi – Čile. Naime, Castillo nije igrao ni u jednoj utakmici protiv Perua i Kolumbije, ali jest u obje protiv Čilea koji bi u tom slučaju dobio šest novih bodova, dvije pobjede po 3:0 i skočio bi na četvrto mjesto.

Peru bi i dalje igrao dodatne kvalifikacije (protiv Australije), a Ekvador bi završio na zadnjemu mjestu. Iako se nagađalo da bi u ovom raspletu na SP ni kriva ni dužna mogla otići Italija, južnoamerički izvori tvrde da se to neće dogoditi.

Naime, ako FIFA zaista odluči oduzeti bodove Ekvadoru, njegovo mjesto na SP-u mogla bi zauzeti jedino reprezentacija iz CONMEBOL-a. Osim ako FIFA ne odluči to mjesto dodijeliti reprezentaciji s najvišim renkingom koja se nije plasirala u Katar, a to je Italija.