IGNORISANJE AGRESIJE

Vijest da je Nogometni savez BiH dogovorio prijateljsku utakmicu s Rusijom odjeknula je i u najpoznatijim svjetskim medijima koji pišu da brojni bh. reprezentativci odbijaju igrati najavljeni susret.

Utakmica bi se trebala odigrati u Sankt Peterburgu 19. novembra, dan prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, ali većina bh. sportske javnosti je ogrorčena ovom odlukom i protiv je toga da se susret održi.

Ugledni svjetski portali poput ESPN-a i The Guardiana osvrnuli su se na ovu informaciju navodeći da su dvojica najistaknutijih bh. igrača Edin Džeko i Miralem Pjanić otvoreno poručili da su protiv odigravanja utakmice Rusima.

Reuters je prenio reakciju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja se također oštro usprotivila utakmici, a popularni azijski portal CNA navodi da je BiH na meti kritika nakon što je prihvatila meč sa Rusima.

Independent piše da je BiH pristala igrati sa Rusijom prijateljsku utakmicu uprkos suspenziji ruskih nogometnih selekcija i klubova i uslijed njihove invazije na Ukrajinu.

Čuveni sportski magazin The Athletic ističe da će se utakmica igrati dan prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji što je samo po sebi besmisleno, a čak su kontaktirali FIFA-u i UEFA-u za komentar.

Najpoznatiji svjetski mediji se ipak nisu bavili suštinom problema odigravanja utakmice sa Rusijom koja je inspirisana isključivo političkim motivima od onih koji na svakom koraku ruše državnost i suverenitet BiH, potpomognuti "domaćim" izdajnicima.

Dok se gotovo cijeli svijet distancira od Rusije, Nogometni savez BiH, ali i Bosna i Hercegovina će na sebe zauvijek baciti neizbrisivu mrlju i ostati upamćena kao neko ko je ignorisao agresiju na Ukrajinu te učinio veliku uslugu Rusiji dok drugi ni ne pomišljaju na to. Mnogima je to vjerovatno i glavni cilj.