Saznao svoje protivnike

Prvi fudbalski tim sa Kosova koji se kvalifikovao za grupnu fazu evropskog takmičenja u petak je saznao svoje protivnike.

Ballkani je prebačen u Grupu G gdje će od 8. septembra do 3. novembra igrati protiv Slavije iz Praga, Cluja i Sivasspora.

Šampion Kosova Ballkani bio je jedan od posljednjih izabranih timova sa liste najslabije rangiranih u Konferencijskoj ligi Evrope.

U grupi D je Partizan iz Beograda.

Timove sa Kosova i Srbije UEFA je razdvojila na žrijebovima takmičenja otkako se prije šest godina Kosovo pridružilo evropskoj fudbalskoj federaciji.

Ballkani će domaće utakmice igrati na nacionalnom stadionu u Prištini jer njihov teren u Suvoj Reci ne ispunjava standarde UEFA-e.

Tim sa Kosova će zaraditi najmanje 3 miliona eura UEFA-ine nagrade koja će biti dodijeljena svakom od 32 tima u grupnoj fazi iz nagradnog fonda takmičenja od 235 miliona eura.

Ballkani takođe može da zaradi 500.000 eura za svaku dobijenu utakmicu i 166.000 eura po remiju. UEFA plaća više bonusa za prolazak u nokaut runde.

Mala kneževina Lihtenštajn, sa oko 38.000 stanovnika, takođe ima svoj prvi tim u grupnoj fazi.

Vaduz je u grupi sa AZ Alkmarom, Apolonom Limasolom i Dnjeprom-1 iz Ukrajine, koji svoje "domaće" utakmice igra u susjednoj Slovačkoj zbog invazije Rusije na tu zemlju.

Konferencijska liga Evrope pokrenuta je prošle sezone nakon odluke UEFA-e iz 2018. da omogući takmičarsku fazu za timove iz nižerangiranih zemalja koji su obično nadmašeni u Ligi šampiona i kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Osam pobjednika iz grupne faze plasiraju se za dalje takmičenje koje se igra u martu.

Drugoplasirani idu u nokaut rundu plej-ofa u februaru sa osam timova koji će se prebaciti iz drugoligaša Lige Evrope koji je takođe izvučen u petak.

Finale je 7. juna na stadionu Slavije u Pragu.