OBJAVLJENI PODACI

Specijalizovana stranica Swiss Ramble objavila je podatke o nevjerovatnom novčanom iznosu kojeg su vlasnici Manchester Uniteda iznijeli iz kluba od dolaska na Old Trafford

Porodica Glazer od 2005. godine nalazi se pod žestokim pritiscima navijača. Trofejne godine koje su zaključene 2013. godine utjecale su da protesti budu slabijeg intenziteta, ali je sušni period donio brojne nerede tokom protesta navijača Uniteda posljednjih godina.

Nakon lošeg prijelaznog roka i katastrofalnog ulaska u sezonu, očekuje se novi žestok protest narednog vikenda uoči utakmice protiv Liverpoola. Za to vrijeme, stranica Swiss Ramble objavila je iznos novca kojeg su pripadnici porodice Glazer izvukli iz Manchester Uniteda i ona izgleda zastrašujuće.

Glazer porodica iznijela je iz kluba zastrašujući iznos od 1,6 milijardi funti od dolaska na čelo Uniteda i to je apsolutni rekord u svijetu sporta.

Iako United troši novac na transfere i nisu štediše, taj novac finansiran je od zarade kluba, a ne što su ga u klub upumpali vlasnici za razliku od ostalih rivala. Primjera radi, vlasnici Manchester Cityja upumpali su 684 miliona funti za transfere kluba, a slična situacija je u Liverpoolu.

Stoga, opravdano je nezadovoljstvo navijača Uniteda koji su kivni na vlasnike kluba jer, osim što ne ulažu novac u transfere, izvlače ogromne iznose van Old Trafforda.

United je jedini klub u vrhu engleskog nogometa koji isplaćuje kredite vlasnika, odnosno pozajmice koje su koristili kako bi kupili Manchester United.

Stoga, nije čudno da Glazeri ne žele prodati Manchester United uprkos velikom pritisku, ali i želji brojnih milijardera da investiraju novac u veliki sportski brend. Joel i Avram Glazer navodno žele oko četiri milijarde funti za prodaju što niko u ovom trenutku ne želi isplatiti.