Alarm britanskih medija

Fudbalski reprezentativac Švicarske i vezista Arsenala porijeklom sa Kosova Granit Xhaka sredinom juna našao se pod istragom posebnog odjeljenja Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije (NCA) zbog sumnje da je upleten u kladioničarsku prevaru, a kako je danas preneo Daily mail, istražitelji sumnjaju da je u čitav slučaj umješana i albanska mafija, prenosi Dnevnik.

Xhaka je osumnjičen da je namerno dobio žuti karton u posljednjih deset minuta meča sa Lidsom, 18. decembra prošle godine pri rezultatu 4:1 za Arsenal, jer je odugovlačio sa izvođenjem slobodnog udarca.

Alarm su izazvale velike uplate u kladionicama na scenario u kom vezista Arsenala dobija žuti karton u posljednjih 10 minuta. Sada su se navodno pojavili dokazi da su značajne sume izražene u kriptovalutama uplaćene na pomenuti događaj u Albaniji.

Uz to, NCA istražuje tvrdnje da je u Xhakin slučaj umješan i Alban Jusufi, bivši švedski fudbaler albanskog porijekla, koji je 2017. dobio četvorogodišnju zabranu bavljenja fudbalom jer je švedski sud dokazao da je učestvovao u pokušaju namještanja utakmice između AIK i Geteborga u švedskom šampionatu.

Tada su Jusufi i nekadašnji fudbaler Manchester Cityija Dixon Etuhu pokušali da potplate golmana AIK Kirjakosa Stamatopulosa da ne pruži maksimum na meču protiv Geteborga. Utakmica nikada nije odigrana zbog prijave oko potencijalnog namještanja.

Sada postoje navodni dokazi da je i Alban Jusufi uplatio ozbiljne sume novca da će Granit Xhaka dobiti žuti karton u posljednjih 10 minuta utakmice protiv Lidsa, prenosi Tanjug.

Xhaka je rođen u Bazelu, ali su njegovi roditelji Albanci iz Podujeva. Njagov rođeni brat Taulant nastupao je za selekciju Albanije.

Izvor: Dnevnik/Tanjug