VELIKANI STOJE U REDU

Mladi slovenski napadač u Redovima RB Salzburga Benjamin Šeško na meti je Manchester Uniteda i Chelseaja…

Slovenija je dobila još jednu svjetsku sportsku zvijezdu, i to u  najpopularnijem sportu – nogometu. Mladi napadač RB Salzburga Benjamin Šeško sve brže postaje europska senzacija. O njemu se naširoko priča u najvećim europskim medijima.

Mundo Deportivo tvrdi da je na meti je Manchester Uniteda i drugih velikih europskih klubova. Katalonski dnevnik navodi da 19-godišnjeg slovenskog napadača mnogi već nazivaju „novim Haalandom“.

Benjamin Šeško - "novi Haaland"

„Takve usporedbe mi laskaju i daju motivaciju. Ne osjećam pritisak. Slušat ću trenere da budem i bolji od Haalanda“, poručuje Šeško, koji je rođen u malom slovenskom gradiću Radeče, gdje je u lokalnom klubu i započeo svoj nogometni put.

Nakon što je promijenio nekoliko slovenskih klubova, godine 2019. prešao je iz Domžala u Salzburg u transferu vrijednom 2,5 milijuna eura. Bikovi su ga odmah poslali na posudbu u Liefering, kao što su napravili i s mladim hrvatskim reprezentativcem Rokom Šimićem.

Šeško je na kaljenju u drugoligaškom Lieferingu postigao 21 gol u 29 nastupa u sezoni 2020./2021. Potom ga je Salzburg povukao u svoju udarnu momčad, a u svibnju prošle godine upisao je i prvi nastup za seniorsku slovensku reprezentaciju. Zasad je u 13 nastupa za Sloveniju postigao 2 gola.

Salzburg traži 60 milijuna eura

Nastupio je i protiv Hrvatske na Poljudu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Šeško je imao pravo nastupa i za Bosnu i Hercegovinu jer mu je majka porijeklom iz Doboja, no izabrao je Sloveniju.

Na Transfermartku je procijenjen na 10 milijuna eura, no jasno je da će Salzburg tražiti mnogo više ako ga odlučiti prodati. Iako su se pojavile neke sulude informacije o 300 milijuna eura, navodno bi bili zadovoljni sa 60 milijuna, no Bikovi su već prodali Karima Adeyemija Borussiji Dortmund i nigdje im se ne žuri jer imaju ugovor sa Šeškom do 2026.

Nije trebalo dugo proći da počnu usporedbe sa sada već svjetski poznatim norveškim napadačem Erlingom Haalandom, koji je jednu 2019./2020. sezonu proveo upravo u Salzburgu, a potom je prešao u Borussiju Dortmund, koja ga je ovog ljeta transferirala u Manchester City za 60 milijuna eura plus bonuse.

Manchester United i Chelsea najviše zagrizli

„Prijatelji iz kluba kažu mi da sam sličan Haalandu, posebice u pogledu hitrine. Mnogi me kažu da sam čak bolji od njega“, bez krzmanja kaže Šeško, koji očito nema problema sa samopouzdanjem.

Neki ću ove izjave možda protumačiti i poprilično bahatim, no činjenica je da Slovenca prate mnogi veliki klubovi.

Mundo Deportivo ističe da su među njima i Real Madrid, Barcelona te Atletico. No zasad se čini da su Englezi najzainteresiraniji. Najduže pritišće Manchester United. Tu je informaciju prije nekoliko dana objavio i Fabrizio Romano, talijanski specijalist za transfere.

“Imao je više od jednog izravnog sastanka s agentima Manchester Uniteda, koji radi punom parom na transferu”, otkrio je Romano.

U lov na Šeška u međuvremenu su se uključili i ostali engleski velikani, ponajprije Chelsea i Liverpool. Slovenski Sportklub tvrdi da su se prošlog vikenda sastali igračev menadžer Elvis Bašanović i Chelseajev vlasnik Todd Boehly.