ŽIVOT PIŠE ROMANE

Kao što kaže izreka: Život piše romane. Dogodi se čovjeku ono što pomisli da nikada neće, da ne želi, da bi se čak tome žestoko protivio. Da je neko Stivenu Bergvajnu (Steven Bergwijn) rekao prije pet-šest godina da će biti pojačanje Ajaksa, ovaj bi ga vjerovatno u napadu bijesa gađao kopačkom. Toliko je mrzio "Kopljanike" iz Amsterdama. Iz ličnih razloga.

Ne plaši se šta će mu reći „najverniji“

Ali, originalnost je što Bergvajn danas, kada nosi na sebi dres Ajaksa, o tome otvoreno priča. Ne plaši se šta će mu reći „najverniji“. Jer, uostalom, najbitnija su djela na terenu, a to šta ko priča, brzo se zaboravlja.

Stiven je bio dijete Ajaksa, rođen u Amsterdamu, s ponosom je ponio dres crveno-bijelog velikana, maštao da jednog dana podigne trofej Lige šampiona u svom rodnom gradu. Ali, čudni su životni putevi...

- Sva zabava je brzo nestala, jer su se desile neke stvari. Ja sam emotivna osoba i više nisam bio sretan u Ajaksu u to vrijeme. I to nije imalo veze sa minutažom, jer sam redovno igrao. Sve je to dugo trajalo, nestala je konekcija sa trenerom, čije ime ne želim ni da izgovorim, pričao je Bergvajn za "Algeman Dagblad".

Kao reakcija na te teške trenutke, a ne želeći da otkrije šta se sve dešavalo, bila je prelazak u redove najvećeg rivala PSV Ajndhovena. I neskrivena mržnja prema Ajaksu i svemu što ima veze s njim.

- Bilo mi je fantastično u PSV-u. Ne mogu nijednu lošu riječ o njima da kažem. Tamo sam postao igrač i čovjek kakav sam danas. Mrzio sam Ajaks u to vrijeme. Ne zato što smo bili rivali, što sam nosio dres PSV-a, nego zbog svega što sam doživio u klubu, zbog načina na koji su me tretirali. Ipak, poslije godinu-dvije me je to prošlo, ostavio sam sve iza sebe, konstatuje povratnik u klub iz Amsterdama.

Liga prvaka

Ali, ne krije novi igrač Ajaksa da se radovao kada je klub iz Amsterdama na šokantan način izgubio polufinale Lige šampiona od Totenhema. U koji je on otišao nešto kasnije...

- Tada smo mi ispali u grupi, a Ajaksu je išlo sjajno. Naravno da je bilo ljubomore kada gledate svog najvećeg rivala kako mu ide dobro. Tada sam bio sretan što je Ajaks ispao u polufinalu, jer mi je želja bila da mi igramo tamo, a ne on. Da li mi je sad žao zbog toga? Ne, pričam onako kako je bilo - iskren je Bergvajn.

I poslije svega toga Bergvajn je ovog ljeta potpisao za Ajaks. U najskupljem transferu u historiji "Kopljanika" - 31.500.000 eura.

- Možda bi za mnoge druge to bio previše rizičan potez, ali ja sam napravio najbolji izbor za moju karijeri. Ne možete da kažete „ne“ kada dođe Ajaks i traži vas, priznao je Bergvajn.