OSAM GODINA SARADNJE

Odlazak poljskog nogometaša Roberta Lewandowskog iz Bayerna u Barcelonu sigurno je najveći transfer kojeg ćemo vidjeti u ovom ljetnom prijelaznom roku, a ono što Poljak ostavlja iza sebe u ovom klubu s razlogom ga čini jednim od najvećih igrača u historiji kluba.

Lewandowski je za osam godina, koliko je proveo u Bayernu nakon što je ovaj klub pojačao iz Borussije Dortmund, odigrao ukupno 375 mečeva u kojima je postigao ukupno 344 pogotka i tome još dodao 54 asistencije.

Tako će Lewandowski ostati drugi najbolji strijelac Bayerna u historiji, odmah iza Gerda Mullera koji je u karijeri postigao 523 pogotka za ovaj njemački tim. Ipak, odigrao je i znatno više utakmica (580).

U svakoj sezoni u kojoj je igrao za Bayern Lewandowski je osvajao titulu prvaka Njemačke, a sedam puta je bio najbolji strijelac Bundeslige. Uz to je 2021. godine srušio rekord Gerda Müllera po broju pogodaka u jednoj sezoni te postao jedini u historiji koji je postigao 41 pogodak.

S Bayernom je također osvojio tri trofeja u Kupu Njemačke, pet Superkupova, jednom je osvojio Ligu prvaka, uz šta su došli i trofeji za Svjetskog klupskog prvaka i evropski Superkup.

Također, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je za najboljeg igrača svijeta u sezoni 2019/2020 izabrala upravo Lewandowskog, što je možda i najbolji pokazatelj koliko je napredovao u Bayernu i koliko mu je ovaj klub zapravo bio važan u karijeri, da bi godinu dana nakon toga opet dobio istu nagradu.