JOVIĆ ODLAZI

Luka Jović prije tri ljeta došao je u Real iz Eintrachta kao 21-godišnjak uz odštetu od 63 miliona eura. To je značilo da je mladi srpski napadač rođen u Bijeljini postao čak sedmi najskuplji igrač u istoriji najvećeg kluba i to nakon samo jedne sjajne sezone u vrhunskom nogometu.

Jović, iza kojeg je do tada bila tek neuspješna epizoda u Benfici (u koju je otišao kao tinejdžer iz Crvene zvezde) oduševio je igrama, golovima i asistencijama tokom 2018/19. Te sezone je za Eintracht postigao 27 i namjestio 7 golova, a posebno je briljirao u Evropa ligi. Frankfurtski klub je senzacionalno doveo do polufinala euro-kupa, nakon čega je zaintrigirao niz velikana.

Kupio ga je najveći i to za ogroman iznos. Za usporedbu, Real je za Jovića platio 18 miliona višu odštetu nego za Viniciusa Juniora, koji je sezonu ranije došao u klub. Luka Modrić, Karim Benzema, Thibaut Courtois, Xabi Alonso i Angel Di Maria, koštali su Real oko 35 miliona eura svaki.

Dakle, velikane koji su mu donijeli najveće trofeje platio je gotovo polovicu iznosa od onog koliko je dao za, čini se, najveći promašaj u istoriji. Jović je naime za dvije i po godine u Realu ostvario mizeran učinak od tri gola i pet asistencija u 51 utakmici. Bilo je očito da se ne može nositi s pritiskom i veličinom kluba u koji je došao kao čudo od jedne sezone i iz samo jednog kluba.

Mada, ni povratak u klub u kojem je senzacionalno eksplodirao (da bi se ekspresno ugasio) nije mu donio preporod. Real ga je u drugoj polovici 2020/21 vratio na posudbu u Eintracht, ali je Jović tamo u 18 nastupa postigao samo četiri gola.

Vratio se u Real za prošlu sezonu, u kojoj je njegov klub osvojio La Ligu i Ligu prvaka, ali Jović je duploj kruni pridonio sa 113 minuta provedenih na terenu u tri odigrane utakmice bez učinka. Bilo je dakle jasno da mora otići iz Reala, makar na posudbu, ali postojala su dva velika problema za “utopiti” ga. Jovićeva očajna forma i ogromna plaća.

Romano i Di Marzio otkrili debakl Reala

Na kraju je Real pustio Jovića definitivno i to besplatno, bez odštete, samo da ga se riješi. Fabrizio Romano i Gianluca Di Marzio, najpouzdaniji izvori s mercata, javljaju da je Jović dogovorio prelazak u Fiorentinu, ali ne na posudbu, nego kao trajni transfer.

Potpisat će na dvije godine. Real se odrekao odštete za igrača s kojim ima ugovor do 2025., ali je u ugovoru s Fiorentinom klauzula po kojem ima pravo na čak pola odštete od Jovićeve prodaje u treći klub. Osim toga, time što se uspio očajnički riješiti najvećeg promašaja u istoriji, Real je uštedio 20 miliona eura na plaćama koje bi mu morao dati do kraja ugovora.