NOVI DETALJI

Finale Svjetskog prvenstva 2006. uvijek će se pamtiti po crvenom kartonu Zinedinea Zidanea. Italija je osvojila naslov svladavši u finalu Francusku (5:3 na penale), ali udarac glavom francuske ikone Zinédinea Zidanea (50) u prsa Marca Materazzija (48) obilježio je susret. Gotovo 16 godina nakon legendarnog incidenta, Zidane je otkrio nove detalje o udarcu.

U velikom intervjuu za "L'Equipe", bivši as Juventusa i Real Madrida objasnio je zašto je bio posebno emotivno napet tog dana. Francuz je tada bio zabrinut za svoju majku, a nasjeo je na provokaciju Materazzija, koji mu je uvrijedio sestru.

"Moja majka je bila jako umorna tog dana. Sa sestrom sam razgovarao telefonom nekoliko puta dnevno. Tako da sam znao da moja majka nije dobro. Samo sam se brinuo za nju. Uvrijedio je moju sestru koja je u to vrijeme bila s mojom majkom", objasnio je Zidane, pa nastavio:

"Na terenu te često vrijeđaju i ništa se ne događa, ali taj dan sam bio krhkiji i dogodilo se to što se dogodilo, morao sam to prihvatiti. Nisam ponosan, ali to je dio mog puta, ovo je moja karijera, priča mog života. Zato kažem da još nisam završio s reprezentacijom Francuske. Ne želim da ovako završi. Još nije gotovo", kazao je Zidane koji sanja o preuzimanju mjesta trenera francuske reprezentacije.

Posljednji trenerski posao Zidane je imao u maju prošle godine kada je napustio Real Madrid i to poslije sezone u kojoj nije osvojio nijedan trofej, a u prvom mandatu na klupi Kraljevskog kluba osvojio je tri Lige prvaka.