OGROMAN PROFIT

Nacionalna agencija za kriminal u Velikoj Britaniji istražuje žuti karton koji je nogometaš Arsenala Granit Xhaka dobio u meču engleskog Premiershipa protiv Leedsa, usred sumnji u veliki skandal s klađenjem.

Engleski mediji pišu da je tamošnji nogometni savez (FA) potvrdio da istražuje "incident" zbog sumnjivih uplata na kladionici. Navodi se da je sumnju izazvala opklada u iznosu od 52.000 funti, a u kojoj je igrač prognozirao da će Xhaka dobiti žuti karton u posljednjih deset minuta utakmice između Arsenala i Leedsa.

U spomenutom meču Arsenal je već na poluvremenu imao vodstvo od 3:0, desetkovani Leeds koji je u tom meču bio lišen usluga velikog broja prvotimaca uspio je postići jedan utješni pogodak preko Raphinhe u drugom poluvremenu, da bi konačnih 4:1 postavio Smith Rowe u 84. minuti.

Nogometaši Arsenala u spomenutom susretu koji je odigran 18. decembra nisu dobili nijedan žuti karton, sve do 84. minute kada je Xhaka zbog odugovlačenja dobio javnu opomenu.

Mediji u Engleskoj pišu da je dobitak na spomenutu opkladu bio blizu 250.000 funti, a treba reći da je industrija kockanja i klađenja evoluirala do te mjere da se igrači mogu kladiti na razne mogućnosti unutar utakmice, za razliku od nekih prijašnjih vremena kada su mogli tipovati samo na konačni ishod utakmice.

S tim u vezi povećan je i rizik od manipulacije, odnosno mogućnosti da se opklade još više "namještaju".