NA UDARU JAVNOSTI

Nogometaš Real Madrida Federico Valverde našao se na udaru urugvajske javnosti nakon što je napravio nesvakidašnji gaf, a nakon svega uputio je javno izvinjenje.

Naime, on je na meču između Urugvaja i Paname izbjegao fotografisanje sa predsjednikom Urugvaja Luisom Lacalle Pouom, jer se pred grupnu fotografiju izdvojio i u pozadini namještao štucne.

Mnogi u Urugvaju su to shvatili kao politički gest i poruku, zbog čega je vezista Reala dobio žestoke kritike.

"Nisam ranije progovorio jer sam smatrao da ne moram da objašnjavam svoje postupke na nogometnom terenu, ali nakon nekoliko dana i mnogo kritika, osjećam obavezu da sjednem i napišem ovo sa suzama u očima. Uvijek sam bio skromna osoba. Nikad nisam povisio ton i nikad nisam imao problema ni s kim. Kad god mogu, pokušavam da ostanem neprimijećen iz jednog jednostavnog razloga: živim samo za nogomet.

Ovaj put me nogomet izigrao. Istina je da sam se istezao. Istina je da sam namještao štucne, ali istina je i da nisam obraćao pažnju u trenutku kada je nastala fotografija. Bio sam mislima u utakmici i moja je glava samo htjela da igra nogomet. Napustio sam Urugvaj kao dijete, ali nikad nisam zaboravio gdje sam rođen. Volim svoju zemlju i zbog toga znam da zaslužuje moje izvinjenje.

Izvinjavam se. Izvinjavam se onima koji misle da ne poštujem predsjednika. Izvinjavam se onima koji misle da ne poštujem našu zastavu. Izvinjavam se onima koji su se uvrijedili i misle da zauzimam politički stav. Izvinjavam se i hvala vam", napisao je Valverede.

Ovaj 23-godišnji igrač član je Reala od 2016. godine, a jednu sezonu proveo je na posudbi u Deportivo La Coruni.