POMJERA SE

Tradicionalni ludi raspored između Boxing daya i Nove godine u Premiershipuneće postojati u narednoj sezoni kako bi igračima bio olakšan oporavak poslije Svjetskog prvenstva.

Tradicionalni mečevi 26. decembra već su bili stavljeni pod znak pitanja jer je to samo osam dana nakon finala Mundijala u Dohi.

U četvrtak će Premier liga objaviti raspored mečeva za sezonu 2022/23 i kako se očekuje na tom kalendaru će biti samo mečevi na Boxing day (ali sa otklonom od dva dana), Novu godinu i 2. januar. Također, Engleska fudbalska liga na isti način će praviti kalendar za Championship, League 1 i Leageu 2, dakle i u tim ligama će u prazničnom periodu biti zakazana samo po tri kola (26. i 29. decembar i 1. januar).

Ideja je da se zaštite igrači i da im se da bar minimum vremena da se oporave. Istraživanja FIFPro pokazala su da su tokom upravo završene sezone, računajući putovanja na reprezentativne i klupske obaveze Mohamed Salah i Sadio Mane “skupili“ skoro 112.000 vazdušnih milja.

Selektor Engleske Gareth Southgate također je potvrdio da je Fudbalska asocijacija zatražila od Premier lige da u pravljenju kalendara pokuša da izbjegne zakazivanje takozvane “super sedmice“ i međusobne okršaje takozvane velike šestorke u sedmici prije odlaska igrača na pripreme reprezentacija.

Poznato je da će, nakon pauze zbog Mundijala, Premier liga biti nastavljena 28. decembra, a da će posljednje kolo biti odoigrano 28. maja.

Autor: Sport Klub