Kraljevi namještaljki

Utrka za naslov prvaka četvrte lige u Južnoj Africi završila je fijaskom, a čak četiri momčadi su doživotno izbačene iz nogometa zbog dvaju izuzetno sumnjivih rezultata.

Nakon što su četiri kluba doživotno izbačena iz nogometa u Južnoafričkoj Republici zbog namještanja utakmica u tamošnjoj četvrtoj ligi, vlasti su odlučile pokrenuti radionice kako bi se obrazovali treneri, suci i delegati.

Razlog je borba rivala s vrha prvenstvene ljestvice Matiyasija i Shivulani Dangerous Tigers za naslov u četvrtoj ligi Južne Afrike, koja je producirala par bizarnih rezultata.

Tigrovi su pobijedili Kotoko Happy Boyse 33:1 kasno u svibnju, samo da bi Matiyasi odigrao "ibera“ pobijedivši 59:1 trećeplasirane Nsami Mighty Birdse. Sva četiri kluba očekuju rigorozne kazne za namještanje utakmica, a klupski dužnosnici suspendirani su na pet do osam godina, dok će suci platiti kaznu suspenzijama od čak deset godina.

Klub koji je završio četvrti proglašen prvakom

Na kraju priče ti bizarni rezultati nisu im donijeli ništa jer je četvrtoplasirani Gawula Classic proglašen prvakom u toj južnoafričkoj regiji. Sve tri momčadi koje su bile iznad su suspendirane. Uoči posljednjeg kola sezone Shivulani je bio na vrhu s tri boda prednosti i 16 golova više od svojih rivala.

Istraga je pokazala da su Matiyasi i Nsami pokušali prevariti Shivulani te ga skinuti s vrha, međutim pretjerali su u namještanju i odigrali dvije smiješne utakmice. Ne treba ni reći kako su bile sumnjive vlastima, obzirom na to da su isti susreti u prvoj polovici sezone završili pobjedom Matiyasija protiv beating Nsami Mighty Birdsa 2:1, a Shivulani Dangerous Tigers remizirali su 2:2 s Kotoko Happy Boysima.

Igračima će kazne tek odrediti, ali se očekuju rigorozne suspenzije nakon što su Kotoko Happy Boysi jednostavno otišli s terena pri rezultatu 33:1, a Nsami Mighty Birdsi su sami sebi zabili čak 41 autogol u porazu 59:1, a utakmicu su završili sa samo sedmoricom igrača na terenu.