TIRANA

Finale premijernog izdanja Konferencijske lige bit će odigrano večeras od 21 sat na Areni Kombetare u Tirani, gdje će se za trofej boriti momčadi Rome i Feyenoorda.

Manje egocentričan

Novoformirano UEFA-ino takmičenje pokazalo se kao izuzetno zanimljivo, iako je u njega na početku bilo dosta sumnje. O tome je na pres-konferenciji uoči finalnog meča govorio trener Rome Jose Mourinho.

– Bilo je kritika kad je počelo takmičenje. Ljudi su gledali mečeve bez njemačkih, engleskih ili španskih klubova… Ali, potom ste vidjeli polufinale sa 70.000 gledalaca u Rimu, pune stadione u Marseju ili Lesteru. Konferencijska liga je postala važna, a i veliki klubovi moraju da shvate ozbiljno to takmičenje – rekao je Mourinho.

Roma je izgubila dva finala evropskih takmičenja 1984. i 1991., ali je ranije 1961. osvojila Kup sajamskih gradova.

– Volio bih zbog sebe da osvojim trofej, ali posebno zbog navijača koji tako nešto dugo nisu iskusili. Naravno, i zbog igrača, da naprave prvi korak u karijeri. Manje sam egocentričan, više sam klupski čovjek. Mekan – kazao je “Posebni”.

Ograničeno prisustvo

Oba kluba poznata su po vatrenim navijačima, a kapacitet stadiona u Tirani (21.000 mjesta) mnogim zainteresiranim ograničit će prisustvo.

– Čak bi i Santjago Bernabeu bio pun, ali Albanija zaslužuje ovu priliku – istakao je Mourinho.

S druge strane, Feyenoord će predvođen Arneom Slotom tražiti svoj četvrti evropski trofej. Nizozemski velikan je 1970. osvojio Kup šampiona, a kasnije u dva navrata (1973./74., 2001./02.) Kup UEFA.

Put do finala

Roma je plasman u osminu finala osigurala osvajanjem prvog mjesta grupe C ispred Bodo Glimta, Zorje i CSKA Sofije. Potom je u borbi za četvrtfinale u dvije utakmice nadigrala Viteze (1:0, 1:1), a zatim Bodo Glimt (1:2, 4:0.). U polufinalu je bila bolja od Lestera (1:1, 1:0).

Feyenoordov put krenuo je iz grupe E gdje je osvojio prvo mjesto ispred Slavije Prag, Union Berlina i Makabi Haife. U osmini finala je izbacio Partizan (5:2, 3:1), a potom Slaviju Prag (3:3, 3:1). Posljednja prepreka bio mu je Marsey (3:2, 0:0).