OKUPIRALI LONDON

Slavni engleski klub Sunderland godinama je padao na niže i niže grane, a pad je konačno zaustavljen i ekipa je jučer zabilježila promociju u Championship koju je proslavilo 40.000 navijača.

Sunderland važi za jednu od najvećih ekipa sa sjevera Engleske i tim koji ima ogromnu bazu navijača. Crne mačke su šest puta bile prvak Engleske, no godinama traje njihov strmoglav pad.

Od Premier lige ekipa je u kratkom roku stigla u treći rang i tu imala velike muke da izbori promociju, no i to se promijenilo jučer.

Sunderland je rezultatom 2:0 na Wembleyu savladao Wycombe Wandererse u play-offu Lige 1 (treći rang takmičenja) te će se od naredne sezone takmičiti u Championshipu.

Naravno, to je izazvalo veliko oduševljenje kod navijača koji su u ogromnom broju stigli s dalekog sjevera u London. Sunderland je na Wembleyu bodrilo oko 40.000 navijača.

Navijači ovog kluba nekada su slavili titule, trofeje u FA Cupu i Liga kupu, a danas su prezadovoljni skokom u drugi rang takmičenja.

Nakon pobjede nad Wycombeom uslijedilo je veliko slavlje na ulicama Londona kojeg su navijači Sunderlanda okupirali. Slavlje je upriličeno i u Sunderlandu.

Inače, Sunderland igra najveći derbi sjevera protiv Newcastlea. U pitanju je čuveni Tyne-Wear derbi, koji je ime dobio po rijekama na kojima se gradovi Newcastle i Sunderland nalaze, jedan do drugog. Kako je Newcastle postao najbogatiji klub na svijetu, a Sunderland proživljava veliku euforiju, jedva čekamo nove Tyne-Wear klasike te nove stranice velikog rivalstva.