ZAŠTO JE NJUŠIO KOLEGU

Slavni engleski nogometni sudija Mike Dean odlazi u penziju na kraju sezone, a uoči odlaska prisjetio se čuvenih momenata tokom karijere uključujući i čuveni preokret Manchester Cityja za titulu prvaka Engleske 2012. godine.

Čuveni "Agueroooo" moment i dalje je jedna od najupečatljivijih scena u historiji svjetskog nogometa. City je gubio rezultatom 1:2 u sudijskoj nadoknadi utakmice protiv QPR-a, ali su Edin Džeko i Sergio Aguero donijeli pobjedu za titulu.

To je za Mikea Deana najbolja utakmica ikada koju je sudio. Poručio je to u intervjuu za Sky Sports uoči odlaska u penziju.

"Najbolja utakmica koju sam ikada sudio zbog važnosti koju je imala. Rekao sam momcima, nešto će se desiti. Znao sam da kada postignu prvi gol, da će postići i drugi. Najbolja završnica jedne utakmice ikada i nikada neće biti nadmašena. Niko nikada neće osvojiti ligu na taj način", rekao je Dean koji je naglasio da je osjetio preokret u najavi.

Među brojnim kontroverzama koje su pratile iskusnog sudiju je i ona iz 2012. godine kada je slavio gol Tottenhama protiv Arsenala u derbiju Sjevernog Londona.

"Mislim da nisam slavio gol. Slavio sam moju sjajnu odluku da pustim prednost prije gola. Učinio sam to jer volim nogomet. Ukoliko pustim prednost i nešto se lijepo dogodi u nastavku, ja podignem palčeve", rekao je Dean.

Bilo je tu na desetine kontroverznih situacija, a Dean je objasnio i zašto je njušio pomoćnog sudiju.

"Ne želim reći da sam njušio sudiju, već njegovu majicu. Ian je stavio neko ulje na svoju majicu i smrad se širio tunelima. Bilo je užasno pa sam ga morao nanjušiti", zaključio je Dean.

Iskusni sudija je među brojnim uzbudljivim scenama još sakrivao loptu od Sergija Aguera kada je postigao hat-trick, vodio je navijanje navijača Tranmere Roversa na ogradi tribine...