PREDSJEDNIK BARCELONE

Barcelonin predsjednik Joan Laporta govorio je o planovima kluba za sljedeću sezonu. Želi uključiti Barcelonu u samu borbu za trofeje i Xaviju omogućiti bolju ekipu. Novinare je zanimalo je li Barcelona u utrci za Kyliana Mbappéa, koji će do finala Lige prvaka obznaniti svoj novi klub.

Pretpostavlja se da bi Mbappé mogao završiti u Real Madridu, a Laporta je za katalonski radio potvrdio da Barcelona ne postoji u toj utrci.

“Odmah ću vam reći da više nikada nećemo dozvoliti da uđemo u dimenziju potpunog ludila s finansijama, dokle god sam u klubu. Mbappé traži 50 miliona eura neto plaću. On je najviši nivo svjetskog nogometa. Međutim, ni takav igrač ne garantira osvajanje Lige prvaka, kao što možete vidjeti. To se mora uzeti u obzir.

Ne možemo pričati o plaćama od 25, 30 ili 40 miliona eura. Ne bi to bilo pošteno prema igračima koji su sada u Barceloni i onima koji su pristali na smanjenje plaće kako bi pomogli klubu. Naši igrači trebaju biti referenca u svijetu nogometa, da naš identitet bude prepoznatljiv svima.”

Zato bi Barcelona mogla dovesti Roberta Lewandowskog iz Bayerna, koji je najavio odlazak iz kluba. Njegov ugovor s njemačkim prvakom završava krajem juna 2023., međutim, Poljak želi napustiti Njemačku.

“Neka sportski sektor radi svoj posao. Ne mogu govoriti o tim detaljima. Ljudi rade na tome da Barcelona ima još jaču ekipu, ali nije lako zbog teške finansijske situacije. Nadam se da ćemo kroz godinu moći reći da smo većim dijelom očistili klupske finansije. Da bi se to dogodilo moramo aktivirati jednu od dvije transakcije na čekanju. Kada budemo sredili stanje u blagajni, moći ćemo praviti velike planove.”

To bi moglo značiti da će Barcelonu napustiti Frenkie de Jong, sjajni nizozemski veznjak. Laporta na to kaže:

“Postoje neki igrači Barcelona koji su na tržištu i uradit ćemo ono što je najbolje za klub. Prodaja neće biti samo iz finansijskih, već i iz sportskih razloga. Ako budemo uspjeli na vrijeme srediti finansije, možda neće biti potrebe za prodajama.”