VRAĆA SE U ENGLESKU

Španski mediji pišu da Barcelona na kraju ove sezone neće otkupiti Adamu Traorea iz Wolverhamptona i da predsjednik Joan Laporta zajedno sa Mateuom Alemanyjem i Jordijem Cruyffom cilja druge igrače s kojima želi pojačati katalonski tim.

Kada je Traore u januaru došao iz Engleske u Barcelonu, ugovor sa Wolverhamptonom nije uključivao obaveznu opciju kupovine za 30 miliona eura i Barcelona s tim u vezi ne mora nužno kupiti ovog igrača. S obzirom na cijenu od 30 miliona, jasno je da se žele okrenuti nekim drugim igračima koje za spomenuti novac mogu osigurati.

U trenutku sklapanja dogovora, postojala je mogućnost zamjene za Trincaa, nogometaša koji je otišao u drugom pravcu također na posudbu, no dva kluba u tom poslu nisu pronašla zajedničku riječ i izvjesno je da će se spomenuta dva igrača vratiti u sredine u kojima su ranije igrali. Tačnije, Traore će opet u Englesku, a Trincao u Španiju.

Traore je u Barcelonu doveden u trenutku kada je Ousmane Dembele odbio novi ugovor i kada je faktički izbačen iz ekipe, a na samom početku karijere pod vodstvom Xavija bio je sjajan i počeo je tri od prve četiri utakmice gdje je upisao dvije asistencije. Jednu protiv Atletico Madrida u važnoj pobjedi te protiv Espanyola u gradskom derbiju.

Ipak, u posljednjih devet mečeva nijednom nije dobio šansu u prvoj postavi i na čak četiri nije dobio ni minutu, pa je jasno da Xavi ipak želi s nekim drugim nogometašem krojiti tim i da se Barceloni ne isplati 30 miliona eura za ovo pojačanje.

Spominje se da Barcelona umjesto Traorea u svoje redove želi dovesti krilnog napadača Leedsa Raphinhu.

Traore, koji je prije nekoliko mjeseci napunio 26 godina, je prošao Barcinu školu La Masiju, a nakon što je za prvi tim upisao samo jedan nastup 2015. godine je otišao u Aston Villu.

U Engleskoj se razvio u jednog od najsnažnijih igrača na svijetu, a posebno je postao popularan nakon što je svoje tijelo počeo mazati uljem kako bi ga protivnici teže čupali i koristili taj način da ga zaustave.

Nakon jedne sezone u Aston Villi je otišao u Middlesbrough, a od 2018. godine je član Wolverhamptona koji ga je i posudio Barceloni do kraja sezone.