BILO JE I VRIJEME

"Carstvo" vlasnika Manchester Cityja širi se i na Italiju, a u narednim danima bogati Arapi uložit će svoj novac u kultni sicilijanski klub Palermo.

Čini se da je došao kraj mukama jednog od najpopularnijih italijanskih klubova za kojeg navija više od pola Sicilije.

Palermo je posljednjih godina išao od sjaja do očaja, a sada se čini da će krenuti obrnutom putanjom, onom koju navijači priželjkuju. Uskoro će dobiti najbogatije vlasnike u Italiji.

Ugledni italijanski novinar Gianluca Di Marzio ekskluzivno je prenio da vlasnici Manchester Cityja kupuju 80 posto dionica Palerma, a vijest je potvrdio i Sky Sports tako da skoro pa više i nema dileme.

Taj posao šejka Mansoura koštat će oko šest miliona eura, a Palermo će biti samo jedan u nizu klubova koji su pod vlasništvom bogatih Emiraćana. Također, u cilju im je da što prije kompletiraju posao i klub vrate u Seriju A, gdje mu je objektivno i mjesto.

Danas se Palermo, klub okorjelih nogometnih romantičara, takmiči u trećem rangu italijanske nogometne piramide (Serija C). Zbog nagomilanih dugova klub je 2019. godine proglasio stečaj i krenuo od nule.

Stigao je do trećeg ranga, a uz vlasnike Cityja povratak u Seriju A je najmanje što navijači mogu očekivati. Da li će se na kultnoj Renzo Barberi "roditi" neki novi Paulo Dybala, Luca Toni, Edinson Cavani, Fabrizio Miccoli, Javier Pastore ili Josip Iličić, saznat ćemo veoma brzo.

Vrijedi dodati i to da će City Football Group imati 12 klubova u svom vlasništvu. Uz Palermo, tu su u Evropi još Troyes (Francuska), Girona (Španija), NAC Breda (Nizozemska) i Lommel (Belgija). Imperija širom svijeta bogatija je još za Atletico Torque (Urugvaj), New York City (SAD), Melbourne City (Australija), Mumbai City (Indija), Sichuan (Kina) i Yokohama F-Marinos (Japan).