Bogat fond

UEFA Liga prvaka ušla je u samu završnicu. Polufinalne okršaje otvorili su Manchester City i Real Madrid spektakularnom utakmicom koja je pripala engleskom predstavniku rezultatom 4:3.

U drugom polufinalnom duelu večeras se sastaju Liverpool i Villarreal.

Sam plasman u polufinale donio je klubovima povećanje prihoda za aktuelnu sezonu, a plasman u finale vrijedi i više novca.

Klub koji bi najviše profitirao od osvajanja Lige prvaka je Real Madrid. U budžet Kraljeva iz fonda UEFA-e stiglo bi 141,5 miliona eura.

Realu je plasman u Ligu prvaka donio 15,64 miliona eura, koliko i ostalim sudionicima grupne faze. Plasmanom u osminu finala zaradili su dodatnih 9,6 miliona eura, za četvrtfinale 10,6, a za polufinale 12,5 miliona eura.

Eventualni plasman u finale donio bi Realu dodatnih 15,5 miliona eura, a osvajanje "ušatog" pehara još 4,5 miliona eura. Pobjednik Lige prvaka automatski igra i Superkup Evrope pa mu to garantuje i zaradu od 3,5 miliona eura.

Realu će poredak na vječnoj rang listi UEFA-e donijeti 36,4 miliona eura, TV prava 18,3 miliona eura, a bonus zbog rezultata 15 miliona eura.

Manchester City bi titulom prvaka Evrope zaradio 134,88 miliona eura, Liverpool 128,39 miliona eura, a Villarreal 103,49 miliona eura.

Faktor