Engleski mediji

Britanski vozač Formule 1 Lewis Hamilton i legendarna teniserka Serena Williams su među potencijalnim novim vlasnicima engleskog nogometnog kluba Chelseaja.

Sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 i najbolja teniserka svih vremena trebali bi biti dio konzorcija, koji predvodi sir Martin Broughton.

On je nekadašnji predsjednik uprave Liverpoola i direktor kompanije British Airways. Serena Williams i Lewis Hamilton, kako piše Sky Sports, trebali bi u kupovini Chelseaja sudjelovati s po 10 miliona funti.

Engleski mediji, tačnije Mirror, prenosi da je Hamilton ranije često isticao svoju ljubav prema jednom londonskom klubu, ali ne Chelseaju, već Arsenalu. Govorio je kako mu je bivši napadač Topnika Ian Wright heroj iz djetinstva.

Kada je u pitanju Serena, još od januara se priča kako će ona ulagati u ženski fudbalski klub Angel City iz Los Angelesa, zajedno sa Evom Longorijom i Natalie Portman.

Inače, najveći dio finansijske podrške iz ponude Broughtona doći će od Josha Harrisa i Davida Blitzera, što donosi dodatnu komplikaciju jer bi morali da se oslobode svog manjinskog udjela u Crystal Palaceu da bi zadovoljili pravila Premier lige.

Ostale ličnosti koje stoje iza ponude uključuju kanadsku porodicu Rogers, porodicu Tsai iz Tajvana i kolumbijsko-američkog filantropa Alehandra Santo Dominga.

Todd Boehly, koji je na čelu jedne od rivalskih ponuda, bio je sinoć na Stamford Bridgeu kako bi gledao poraz od Arsenala rezultatom 4-2. Američki biznismen, suvlasnik LA Dodgersa, također je bio prisutan na prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka protiv Real Madrida.

Treću grupu koja se nada da će završiti preuzimanje vodi Steve Pagliuca, najveći dioničar u Atalanti, klubu iz Serije A. U sličnoj situaciji kao Harris i Blitzer, Pagliuca bi trebao smanjiti svoj udio u italijanskoj ekipi da bi posao bio završen.

Podsjetimo, Chelsea je ranije ove godine zbog britanskih sankcija i njegove veze sa Vladimirom Putinom morao napustiti Roman Abramovič.