GODIŠNJICA

Na vrhu liste igrača koji su mogli i morali napraviti više tokom nogometne karijere je svakako Francuz Hatem Ben Arfa, a danas je tačno 10 godina od najljepšeg pogotka u karijeri.

Tog 9. aprila 2012. godine Hatem Ben Arfa je izveo čaroliju kojom je zadivio nogometni svijet. U dresu Newcastlea, u kojem je pružao možda i najbolje partije karijere, Ben Arfa je postigao fantastičan pogodak u Premier ligi koji se smatra i jednim od najljepših otkako se liga igra pod tim nazivom.

Ben Arfa je u duelu protiv Boltona loptu primio na svojoj polovici. Čarobnim prvim dodirom poslao je na pod čuvara, prošetao se do gola Boltona, ostavivši bez rješenja odbranu Wanderersa te je rutinski matirao Adama Bogdana.

Sve se dogodilo u 73. minuti za vodstvo rezultatom 1:0, a do kraja utakmice je Papiss Cisse povisio na konačnih 2:0.

Englezi su tada pisali da je Ben Arfa izveo čudo koje su glorifikovali riječima da se ovakvi "slalomi" ne dešavaju u najtežoj ligi svijeta.

Očekivalo se nakon toga da Ben Arfa napravi još bolju karijeru. Iako je pet puta bio prvak Francuske, djeluje da nije postigao ni djelić onoga što je mogao.

Igrao je za Lyon, PSG, Marseille, Rennes, Newcastle, Hull, Nice, Valladolid i Bordeaux, a danas je član Lillea u kojem je upisao sedam nastupa. Za reprezentaciju Francuske upisao je 15 nastupa i postigao dva gola.