Aukcija u Londonu

Dres kojeg je nosio Diego Armando Maradona 1986. godine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv Engleske i u kojem je postigao legendarni gol rukom, ide na aukciju.

Božja ruka kako su nazvali ovaj gol jedan je od najpoznatijih u historiji fudbala, a dres u kojem je Maradona postigao ovaj pogodak morao bi biti prodan za 5,25 miliona dolara!

Maradonin dres bi mogao prodajom doći blizu rekordu koji drži dres koji je na utakmici nosio Yankee Babe Ruth, a koji je prodan za 5.64 miliona dolara. Ovo je prvi puta da je Maradonin dres na tržištu, a prethodno je bio izložen u Nacionalnom muzeju fudbala u Manchesteru.

Dres je u vlasništu bivšeg engleskog veznjaka Stevea Hodgea koji je s Maradonom zamijenio dresove nakon te utakmice u kojoj je Argentina slavila s 2:0.

- Bio sam ponosan vlasnik ovog dresa više od 35 godina, od kada smo Diego i ja zamijenili dresove u tunelu nakon utakmice. Bila je apsolutna čast igrati protiv jednog od najvećih i najveličanstvenijih igrača svih vremena.

Dres s te utakmice ima dubok kulturološki značaj za svijet fudbala, ljude u Argentini i ljude u Engleskoj i siguran sam da će novi vlasnik biti počašćen što posjeduje takav ikonski dres - kazao je Hodge.

Dres će biti dostupan na internetskoj aukciji od 20. aprila do 4. maja, a u tom razdoblju će biti i izložen u Londonu.

Faktor