OČEKUJE NAS SPEKTAKL

U katarskoj Dohi danas su izvučene grupe za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se igrati od 21. novembra do 18. decembra ove godine.

Selekcije Hrvatske i Srbije mogu biti zadovoljne žrijebom, jer su dobile rivale po mjeri i imaju realne šanse za prolazak u osminu finala koji će izboriti dvije najbolje selekcije iz svake grupe.

Jedan od protivnika Vatrenih bit će selekcija Maroka koju s klupe prevodi bh. stručnjak Vahid Halilihodžić, dok je Srbija ponovo u grupi s Brazilom i Švicarskom.

Grupa A: Katar, Nizozemska, Senegal, Ekvador

Grupa B: Engleska, SAD, Iran, Vels / Škotska / Ukrajina

Grupa C: Argentina, Meksiko, Poljska, Saudijska Arabija

Grupa D: Francuska, Danska, Tunis, Peru / UAE /Australija

Grupa E: Španija, Njemačka, Japan, Novi Zeland / Kostarika

Grupa F: Belgija, Hrvatska, Maroko, Kanada

Grupa G: Brazil, Švicarska, Srbija, Kamerun

Grupa H: Portugal, Urugvaj, Južna Koreja, Gana

Podsjetimo, na SP će učestvovati 32 reprezentacije koje su razvrstane u osam grupa po četiri tima. Katar je kao domaćin automatski svrstan u grupu A nakon čega su se izvlačile reprezentacije iz prvog šešira, drugog, trećeg i četvrtog.

Reprezentacije iz iste konfederacije nisu mogle biti u istoj grupi, što nije vrijedilo za evropske reprezentacije budući da ih je u žrijebu bilo čak 13.

Zasad je poznato 29 reprezentacija učesnica Mundijala, a čekaju se još tri nakon duela baraža u junu. U Evropi će to biti bolji iz duela Škotske i Ukrajine, koji ide na odlučujući megdan Velsu.
Peru će igrati protiv boljeg iz utakmice Australija - Ujedinjeni Arapski Emirati, a treći par doigravanja već je poznat: Kostarika - Novi Zeland.

Mundijal u Kataru bit će posljednje Svjetsko prvenstvo po dosadašnjem konceptu (32 reprezentacije podijeljene u osam grupa s po četiri tima), a titulu će braniti selekcija Francuske.

Već od SP-a 2026., koje će organizovati Kanada, Meksiko i SAD, imat ćemo 48 reprezentacija na završnoj smotri.