POLITIČKI MOTIVI

Pred današnji žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo u Kataru Švicarci imaju samo jednu želju, a to je izbjeći selekciju Srbije kako se ne bi ponovilo širenje političkih poruka i tenzija s obje strane kao 2018. godine.

Andreas Boni, jedan od urednika sportske rubrike Blicka, najpopularnijeg medija u Švicarskoj, otkrio je zbog čega ne voli Srbiju.

Boni se trenutno nalazi u Kataru odakle će direktno pratiti žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo koje je zakazano za 18 sati. Švicarci su smješteni u drugi jakosni šešir i teoretski mogu izvući Srbiju, ali to ne žele.

Ugledni švicarski novinar je objasnio zbog čega je naslov u švicarskim medijima "Samo ne Srbija".

"Naravno, samo ne Srbija. Još od 2018. godine i Svjetskog prvenstva kada su naši reprezentativci porijeklom s Kosova provocirali poslije golova za 2:1. Nacionalističke poruke nisu potrebne nikome. Katar je već politički okaljan i ne treba nam druga rasprava na tu temu", rekao je Andreas Boni u najavi žrijeba.
Blick je najoštrije osudio poteze Granita Xhake i Xherdana Shaqirija nakon što su 2018. golove protiv Srbije proslavili pokazivajući dvoglavog orla.