MASOVNI PROTEST

Navijači Chelseaja u saopćenju za javnost najavili su masovni protest protiv potencijalne prodaje kluba američkom biznismenu Tomu Rickettsu i njegovoj porodici.

Nakon što je Roman Abramovič primoran prodati Chelsea, iako novac neće ići u njegov džep, javio se veliki broj potencijalnih kupaca aktuelnog prvaka Evrope, ali je najbliži tome Tom Ricketts.

Američki milijarder, koji je vlasnik i bejzbol tima Chicago Cubs, blizu je kupovine kluba, ali se navijači javno protive tome zbog islamofobičnih stavova koji dolaze iz porodice Ricketts.

Naime, u javnost su procurili mailovi u kojima je Tomov otac Joe poručio da su "muslimani njegovi prirodni neprijatelji". S time se ne slažu navijači i preko toga ne žele preći.

Stoga, najavili su masovne proteste tokom utakmice protiv Brentforda u Premier ligi koja se igra narednog vikenda.

"Puno je buke oko porodice Ricketts i potencijalnih protesta zbog njihovog interesa za Chelseajem. S obzirom na ono što smo čuli i pročitali, osjećamo isto kao i mnogi drugi o porodici Ricketts. Da budemo jasni, ne želimo da iko povezan s islamofobijom, rasizmom, homofobijom, seksizmom ili bilo kojim fanatičnim stavovima prema etničkim manjinama vodi naš klub", navodi se u saopćenju organizovane grupe navijača Chelseaja.

Dodali su da pozivaju sve navijače Chelseaja da urade transparente i tako za vikend poruče šta misle o Rickettsu.

"Poruka koju šaljemo Tomu Rickettsu, njegovoj porodici je jasna: distancirajte se od fanatika ili od Chelseaja", jasni su Plavci.

Podsjetimo, cijena koju Abramovič traži za Chelsea je oko 3,5 milijarde eura, ali je realan iznos kojeg će najvjerovatnije neko izdvojiti tri milijarde eura. Svejedno, Chelsea će postati najskuplji sportski tim na svijetu.