Kolo prije kraja

Fudbalska reprezentacija Kanade zaigrat će na Svjetskom prvenstvu nakon 36 godina posta.

Kanađani su sinoć savladali Jamajku sa 4:0, drže lidersku poziciju kvalifikacija u CONCACAF-u i ne mogu ostati bez jedne od tri pozicije koje garantuju direktan plasman u Katar.

Larin je doveo domaće u vodstvo u 13. minuti, a Buchanan je do poluvremena udvostručio prednost. U finišu meča Kanađani su postigli još dva gola (Hoilett 83, Mariappa 88-ag), te tako vizirali kartu za Mundijal.

Za dva preostala mjesta borit će se SAD, Meksiko i Kostarika. Uoči završnih 90 minuta SAD i Meksiko imaju po 25 bodova, nakon što su pobijedili Panamu (5:1), odnosno Honduras (1:0), a Kostarika je s pobjedom u Salvadoru došla do 22 i minimalno četvrtog mjesta koje vodi u dodatne kvalifikacije protiv Novog Zelanda ili Solomonskih Otoka.

U posljednjem kolu Kostarika 31. marta dočekuje SAD i eventualnom pobjedom mogu izboriti plasman, a u slučaju da se poklope rezultati može i do pozicije među tri.

Kanadi će nastup u Kataru biti prvi na Svjetskom prvenstvu nakon 1986. godine, a Mundijal u Meksiku bio je posljednji na kojem su nastupili. U kvalifikacijama su dominirali i zasluženo izborili plasman na SP. U 13 utakmica upisali su osam pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz, uz gol-razliku 23:6.

Faktor