Nova procedura

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) predstavila je danas proceduru za žrijeb grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru, koji će se održati 1. aprila u Dohi.

Do tada će biti poznato ukupno 29 učesnika takmičenja, a preostala tri će biti poznata u junu, uslijed pandemije koronavirusa i ruske vojne intervencije u Ukrajini.

FIFA je riješila neizvjesnost oko toga gdje će biti postavljena tri nepoznata učesnika SP, tako što će oni biti dio četvrtog šešira.

Tako će timovi poput Ukrajine, Velsa ili Kolumbije igrati u težoj grupi, u odnosu na poziciju koju zauzimaju na rang listi FIFA-e.

Za sada je poznato 15 sigurnih učesnika Svjetskog prvenstva, među kojima je i reprezentacija Srbije.

Jedan dio učesnika biT će poznat naredne nedjelje kada se završe baraž mečevi.

Ukrajina je zbog ratnog stanja tražila da se baraž meč sa Škotskom odloži za jun, a pobjednik tog duela bi kasnije igrao sa boljim iz meča Vels - Austrija.

Pandemija koronavirusa uticala je na odlaganje interkontinentalnog baraža, koji je sada zakazan za 13. i 14. jun u Kataru.

Selekcija iz Azije će igrati protiv reprezentacije iz Južne Amerike, a predstavnik Okeanije za protivnika ima selekciju iz Sjeverne Amerike.

U prvom šeširu između ostalog će biti domaćin turnira Katar, Francuska (aktuelni svjetski prvak), Belgija, Brazil, Argentina i Engleska.

Svjetsko prvenstvo trebalo bi da se igra od 21. novembra do 18. decembra, na osam stadiona širom katarske prijestolnice Dohe, prenosi FTV.