SKANDAL

Čak devetorica fudbalera, uglavnom s prostora nekadašnje Jugoslavije, pala zbog prevara vezanih za klađenje na mečevima u kojima su bili akteri

Skandal u austrijskom fudbalu! Čak devetorica igrača uhapšena su u akciji federalne policije Austrije zbog sumnje da su učestvovali u nameštanju utakmica!

Riječ je o fudbalerima koji igraju u tamošnjoj trećoj ligi. Zanimljivo, nekoliko njih je iz Srbije! Ovo je kompletan spisak uhapšenih: Robert Bencun, Ratko Buljić, Dejan Ćosić, Miloš Gicić, Bartolomej Kuru, Marjan Markić, Dejan Nešović, Filip Peterman i Endrju Strapajević.

Jasno vam je po prezimenima da većina momaka koji su lišeni slobode dolazi sa eks-Ju prostora.

Konkretno, Buljić (25 godina) jeste Srbin iz Doboja (Bosna i Hercegovina), Miloš Gicić (34) rođen je u Srbiji, dok je Dejan Ćosić po pasošu Austrijanac, ali jasno je da ima srpske korijene. Takođe, i Dejan Nešović vuče korijene iz Srbije.

Policija je upala u kuće osumnjičenih, izvršila pretres i zaplenila stvari za koje misli da će im biti korisne za istragu. Fudbaleri su osumnjičeni da su namještali mečeve u novembru prošle godine.

Do tih saznanja se došlo uz pomoć eksperata iz kompanije koja prati sve mečeve tog ranga takmičenja.

- Poštenje u sportu je najdragocjenija vrijednost! Nije uopšte bitno o kom rangu takmičenja je riječ. Zato smo odlučili da pažljivo preispitamo stvari u trećoj ligi i da "Sport radar" prati taj nivo takmičenja. Oni su imali zaduženje da nam ukažu na potencijalno sumnjive mečeve. To je bio način da napravimo važan korak u cilju sprovođenja naše politike koja se zasniva na nultoj toleranciji za nameštanje utakmica - poručio je Gerhard Miletić, prvi čovjek austrijskog fudbalskog saveza.

Zabranjeno im da igraju do presude

Svim fudbalerima izrečena je suspenzija bavljenja fudbalom do izricanja konačne odluke. To će biti učinjeno po završetku istrage i kasnije suđenja.

Odluka o zabrani bavljenja fudbalom se ne odnosi samo na teritoriju Austrije već na sve države koje su članice FIFA. Dakle, kopačke kače o klin dok sud ne kaže svoje...

Kurir sport