VELIKI PODVIG

Portugalski napadač Cristiano Ronaldo (37) postao je zvanično najbolji strijelac u historiji nogometa nakon što je hat-trickom za pobjedu Manchester Uniteda protiv Tottenhama (3:2) došao do brojke od 807 golova.

Prema statistici koju je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) priznala, uprkos tome što postoji uvjerenje da je Čeh Jozef Bican dao manje od 805 golova, Ronaldo ga je nadmašio i ispisao historiju.

Za ovaj poduhvat, Portugalcu je bilo potrebno 1.110 utakmica.

Ronaldu je večeras upisao 59. hat-trick u karijeri, a drugi u Premiershipu. Prethodni je postigao protiv Newcastlea 2008. godine, prije tačno 14 godina i 59 dana.

Današnjim golovima ujedno je postao i treći igrač u dobi od 37 i više godina koji je zabio više puta u utakmici Premiershipa, nakon Teddyja Sheringhama (jednom) i Grahama Alexandera (dva puta).

Podsjetimo, Ronaldo je ponikao u Nacionalu gdje su ga primijetili skauti Sportinga. U prvi tim portugalskog kluba prešao je 2002., a već naredne godine kupio ga je United za 19 miliona eura. Nakon Crvenih vragova igrao je za Real Madrid i Juventus, a prošle godine se vratio na Old Trafford.

Za reprezentaciju Portugala je debitovao 2003. godine, odigrao 184 utakmice i postigao 115 pogodaka.