NAKON BROJNIH KONTROVERZI

Dodjela Zlatne lopte od sljedeće sezone doživjet će nekoliko značajnih promjena. Prestižni trofej, na kontroverzan način dodijeljen Lionelu Messiju prošle godine, bit će dodijeljivan na osnovu performansi tokom cijele sezone, a ne kalendarske godine kako je ranije bio slučaj. Kolektivni aspekt i osvojeni pehari ostat će u drugom planu, u korist "individualnih nastupa".

Ovu informaciju objavio je list France Football koji dodijeljuje nagradu, a trofej će sada biti usklađen s kompletnom sezonom, koja će trajati od augusta do jula, a planirano je da žiri ima strožije standarde ocjenjivanja, "pročišćeni" predizbor i jasnije kriterije dodjele.

Sljedeća dodjela nagrada održat će se u septembru ili oktobru 2022. i odnosit će se na sezonu započetu godinu dana ranije, posebno uzimajući u obzir Ligu prvaka za muškarce (finale 28. maja) i Euro za žene (6.-31. jula).

Ova reforma dolazi jer će se kalendar sljedeće sezone okrenuti naglavačke organizacijom Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru u novembru i decembru, a ne tokom ljeta.

France Football je također napravio i druge značajne promjene, kao što je integracija bivše zvijezde Didiera Drogbe u odbor koji je odgovoran za uži izbor nominiranih.

Uz to, bit će pooštren i broj glasača koji će i dalje biti sastavljen od novinara, s jednim glasačem po naciji, ali žiri će sada uključivati samo 100 glasača za mušku Zlatnu loptu (u usporedbi s prijašnjih 170), što odgovara 100 najboljih plasiranih nacija na FiFA-inoj rang listi i 50 za žensku Zlatnu loptu na isti način.

Konačno, bit će razjašnjeni kriteriji dodjele: kolektivni aspekt i osvojeni pehari zauzimat će drugo mjesto, u korist "individualnog nastupa" i "odlučnog i dojmljivog karaktera takmičenja".

"Radi se o izbjegavanju dvosmislenosti, jasnom i dosljednom. Zlatna lopta je individualna nagrada, temeljena na individualnoj izvedbi", tvrdi glavni urednik France Footballa Pascal Ferré.

Podsjećamo, Argentinac Lionel Messi je prošle godine dobio sedmu Zlatnu loptu u karijeri, a osvojio ju je ispred Poljaka Roberta Lewandowskog za kojeg su mnogi smatrali da je zaslužio ovo laskavo priznanje.

Messi je ranije osvajao Zlatnu loptu 2009., 2010., 2011., 2012., 2015. i 2019. godine. Argentinac je tako ostao igrač s najvećim brojem Zlatnih lopti (7), Cristiano Ronaldo ima pet, a Platini, Cruyff i Van Basten imaju po tri.