ANDREA AGNELLI

Prvi čovjek Juventusa Andrea Agnelli objasnio je razloge zbog kojih UEFA neće moći voditi eventualni projekat Superlige rekavši kako su evropskom nogometu pod hitno potrebne promjene i to one na koje utjecaj neće imati organizacija koja ima monopol u nogometu na Starom kontinentu.

Projekat Superlige je pokrenut u aprilu prošle godine, ali je propao nakon samo dva dana zbog veliko nezadovoljstva navijača širom svijeta, što je rezultiralo povlačenjem devet od 12 klubova. Na kraju su, uz Juventus, ostali samo Real Madrid i Barcelona.

Agnelli je ranije rekao da je 11 klubova još uvijek vezano za projekat nogometne Superlige jer su, kako kaže, potpisali ugovor na 120 stranica u trenutku kada je ova ideja predstavljena. A šta se čeka?

"Čekamo odluku Evropskog suda pravde, a kada ta odluka stigne, onda ćemo definisati svoj stav i naredne poteze. Trenutno jedan organ ima potpuni monopol u donošenju odluka i organizaciji takmičenja, a mi želimo da se takva nogometna industrija promijeni. Moje mišljenje je da kompromis više nije moguć. Reforme su neophodne i to one koje se odnose na upravljanje i vlasničke odnose", rekao je Agnelli i nastavio:

"A prvo pitanje je, da li sadašnji sistem, sa UEFA-om kao monopolističkim upravnikom, a u isto vrijeme je i krovna organizacija i vrhovni sudija, uopšte može voditi posao koji je vrijedan 75 milijardi, koji zapošljava milion ljudi i koji plaća porez od 25 milijardi eura. A taj posao je izuzetno bitan za cijelu Evropu. Ja mislim ne, pošto taj posao ne može da raditi isti organ jer sve te uloge nisu kompatibilne."

Iz UEFA-e su ranije potvrdili da ne postoji uslov pod kojim će Superliga biti vodeće takmičenje u Evropi i da će svi klubovi koji budu njeni učesnici snositi ogromne sanckije.