Vlasnik engleskog kluba

Roman Abramovič u srijedu je potvrdio da je Chelsea na prodaju! Prebacivanje upravljanja na klupsku dobrotvornu zakladu očito je bio tek jedan od prvih poteza nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, koja je u zapadnom svijetu stvorila velik pritisak na ruske oligarhe zbog njihove povezanosti s predsjednikom Vladimirom Putinom. Abramovič je, inače, zanijekao svoju povezanost s Putinom…

U priopćenju je Abramovič objavio kako je riječ o nevjerovatno teškoj i bolnoj odluci.

‘‘Uvijek sam donosio odluke u najboljem interesu kluba. U trenutačnoj situaciji odlučio sam prodati klub jer vjerujem da je to u najboljem interesu kluba, navijača, zaposlenika, kao i klupskih sponzora i partnera. Moja kupnja kluba nikad nije bila zbog biznisa ili novca, već se radilo o čistoj strasti za igru i za klub‘‘, poručio je u priopćenju.

Gazda Bluesa navodno traži iznos od tri milijarde funti za prodaju Chelseaja, te je klubu spreman otpisati milijardu i pol funti duga kojeg ima prema njemu. Klub je kupio 2003. godine za 140 miliona funti. Ujedno je najavio da će prihodi od buduće prodaje biti donirani žrtvama rata u Ukrajini. Kako navode britanski mediji, Abramovič se ovim potezom nastoji distancirati od Putina, ali i sankcija koje je zapad nametnuo Rusiji. Prodaju kluba vodit će američka banka Raine Group, pišu Sportske novosti.

Inače, Abramovič je prema Forbesu ‘težak‘ 10,4 milijarde funti te posjeduje vilu u Kensingtonu vrijednu 150 miliona funti, penthouse vrijedan 22 miliona funti te više od 1,2 milijarde funti vrijedne jahte, privatne avione, helikoptere i skupocjene automobile u Velikoj Britaniji i širom svijeta.

Postoje jake indicije da bi do kraja sedmice mogle stići najmanje dvije ozbiljne ponude za kupnju aktuelnog europskog i svjetskog prvaka, a Abramovič prodaju navodno želi obaviti prije nego mu britanska vlada nametne sankcije. Vođa Laburista upitao je u srijedu u parlamentu britanskog premijera Borisa Johnsona zašto Abramovič još nije pod sankcijama, a ovaj mu je odgovorio kako “nije primjereno komentirati individualne slučajeve”…

Ko su, dakle, kandidati za novog vlasnika kluba? Navodno je Abramović već odbio osam ponuda svojih kolega milijardera, ponuđeni iznosi nisu bili dovoljni. Kako je utvrdio The Sun, jedan od potencijalnih kupaca je Jim Ratcliffe, najbogatiji čovjek u Velikoj Britaniji, koji razmatra ulazak u klub preko svoje Ineos grupe. Međutim, ubrzo se oglasio glasnogovornik Ineosa koji je kazao kako te tvrdnje nisu istinite.

Poručeno je kako će se Ratcliffe nastaviti baviti vođenjem francuskog nogometnog prvoligaša Nice, jednog od klubova iz različitih sportova koji se nalaze u njegovom vlasništvu. Ovaj je 69-godišnji Britanac težak oko šest milijardi funti te ima sezonsku ulaznicu za Chelseajeve utakmice na Stamford Bridgeu, a osim Nice u njegovom se vlasništvu nalazi i švicarski prvoligaš Lausanne-Sport. Inače je navijač Manchester Uniteda, a u intervjuu za BBC je na pitanje o mogućoj kupovini Chelseaja 2019. odgovorio “nikad ne reci nikad”…

U krugu onih koji bi mogli postati novim vlasnikom Bluesa je i 86-godišnji švicarski milijarder Hansjorg Wyss. On navodno razmatra ponudu za kupnju kluba, ali ne samostalno, već u sklopu konzorcija u kojem bi bio i suvlasnik LA Dodgersa i LA Lakersa Todd Boehly (46), koji je već ranije izrazio zanimanje za preuzimanjem Chelseaja.

– Ja i još trojica smo u utorak dobili ponudu za kupnju Chelseaja, sad moramo pričekati četiri-pet dana. Abramovič trenutačno traži previše – izjavio je Wyss, osnivač najvećeg svjetskog proizvođača medicinske opreme Synthes USA koju je prodao Johnson&Johnsonu za 14 milijardi funti.

Među kandidatima se spominje i Amerikanac Stephen Ross (81), kreator International Champions Cupa i jedan od idejnih tvoraca evropske Super lige, koja je (zasad) neslavno propala. Ross se bavi nekretninama, a između ostalog posjeduje NFL momčad Miami Dolphins i njihovog Hard Rock Stadiuma za koje je 2009. platio 830 miliona funti.

Klub je u svakom slučaju veoma atraktivan za preuzimanje, jer je u Abramovičevoj eri postao najuspješniji u Engleskoj, te je osvojio sve moguće trofeje. Aktuelni je osvajač Lige prvaka i Svjetskog klupskog prvenstva, pa je unatoč manjem kapacitetu Stamford Bridgea u odnosu na stadione konkurenata, i dalje vrlo primamljiv. Pogotovo s obzirom na činjenicu da je riječ o klubu koji nije u rasulu te posluje uredno. Međutim, značajna sredstva novi bi vlasnik uskoro morao uložiti u rekonstrukciju i proširenje stadiona.

BBC u svojoj analizi ističe kako se mogu očekivati tri vrste ponuda. Jedna je ona koja bi došla od milijardera zainteresiranih za širenje svog poslovnog carstva, druga bi mogla biti od privatne investicijske tvrtke koja vjeruje da je bogatstvo Premier lige podcijenjeno na tradicionalnim tržištima, a treća od nekog državnog fonda, kao što je to bilo u slučaju Manchester Cityja, Newcastlea i Paris Saint-Germaina…

Procjenjuje da će Abramovič teško ostvariti traženu cijenu, jer mu tržišne okolnosti baš i ne idu na ruku. Primjerice, dionice Manchester Uniteda su značajno pale u odnosu na cijenu iz 2012. godine.