TEŽAK UDARAC

Uz Romana Abramoviča, koji je najavio prodaju Chelseaja, aktuelni prvak Evrope ostat će bez još dvoje ključnih operativaca Brucea Bucka i Marine Granovskaje.

Ruski milijarder Roman Abramovič sinoć je potvrdio da prodaje Chelsea nakon više od 19 godina vladavine i saopćio je da novac ide za žrtve rata u Ukrajini.

Dok traju pregovori oko novih vlasnika kluba, a već se pominje nekoliko imena o čemu smo vam već pisali, za Plavce je stigla nova važna informacija. Klub će napustiti još dvije ključne osobe.

Bruce Buck je u klubu skoro od dolaska Romana Abramoviča, dakle od 2004. godine. Obavljao je funkciju klupskog predsjednika i član je šestorke koja je trebala preuzeti klub putem Chelseajeve dobrotvorne fondacije što bi se dogodilo da klub nije prodat.

Za vrijeme Buckovog dugogodišnjeg mandata Chelsea je dostigao nezamislive visine postavši klub s dvije titule prvaka Evrope, pet Premier liga, pet FA Cupova.

S druge strane, klub napušta i najmoćnija žena u svijetu nogometa Marina Granovskaja.

Granovskaja je 2010. godine počela raditi za Abramoviča i Chelsea, a u klupsku upravu ušla je 2013. godine. Osigurala je veliki ugovor s Nikeom do 2032. godine i tako postavila rekord za Veliku Britaniju.

U decembru prošle godine dobila je nagradu za najboljeg klupskog direktora u evropskom nogometu u okviru Golden Boy ceremonije.

Ko god da dođe u rukovodstvo Plavih, bit će teško nadomjestiti ono što su Abramovič, Buck i Granovskaja učinili tokom slavnih 20 godina.