Reakcija

Zbog agresije na Ukrajinu, FIFA i UEFA suspendovali su reprezentaciju Rusije, a jedini preostali predstavnik u klupskim takmičenjima Spartak iz Moskve izbačen je iz Evropske lige.

Suspenzija znači da fudbaleri Rusije u martu ne mogu igrati baraž za Svjetsko prvenstvo, a time ni ovogodišnji Mundijal u Kataru.

- Odluka je diskriminirajuća i šteti velikom broju sportista, trenera, uposlenika klubova i reprezentacije, te prije svega milionima ruskih i stranih navijača čije interese moraju štititi međunarodne sportske organizacije - reagirali su iz Fudbalskog saveza Rusije.

Spartak Moskva očekivao je ovakvu odluku UEFA-e i FIFA-e.

- Ona je i dalje izuzetno neugodna. Napori koje je naš klub uložio u Evropskoj ligi poništeni su zbog razloga koji su daleko van sporta. Prisiljeni smo ispoštovati odluku s kojom se ne slažemo. Fokusirat ćemo se na domaća takmičenja i nadati se uspostavi mira koji je svim potreban - poručili su iz Spartaka.

Sve dok se Rusija ne povuče iz Ukrajine, Rusi će događaje poput Mundijala u Kataru i ostala međunarodna takmičenja moći pratiti samo kao gledatelji.