DO KRAJA OKUPACIJE

Albanska vlada potvrdila je odluku da njihovi sportisti i nacionalne selekcije neće igrati bilo kakve mečeve i učestvovati na sportskim takmičenjima protiv Rusije nakon njihove invazije na Ukrajinu.

To je svakako do sada najžešća sportska odluka jedne države nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu, jer su Albanci odlučno odbacili mogućnost da se takmiče protiv Rusa u bilo kojem sportu.

"Albanija neće učestvovati ni u kakvim sportskim takmičenjima s Ruskom Federacijom do kraja ukrajinske okupacije," izjavio je ministar vanjskih poslova Olta Xhacka.

Potez je, između ostalog, značajan i jer je Albanija među rijetkim reprezentacijama u nogometu s utakmicama koje su uskoro na rasporedu protiv Rusije u službenim takmičenjima.

Albanija bi trebala ugostiti Rusiju u Tirani 2. juna u grupnoj fazi UEFA Lige nacija. Uzvrat je 13. juna, iako je UEFA donijela odluku da ruski timovi moraju pronaći neutralna mjesta za domaće utakmice.

Podsjetimo, nogometni savezi Poljske i Švedske odbili su igrati protiv Rusije u baražu za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, koje je na rasporedu 24. marta u Moskvi, iako je FIFA donijela odluku da Rusi mogu igrati na neutralnom terenu bez gledatelja.