Danski nogometaš

Danski nogometaš Christian Eriksen (30) u subotu je debitirao za Brentford u domaćoj utakmici protiv Newcastle Uniteda, što mu je bio prvi nastup nakon što je prošle godine pretrpio srčani zastoj igrajući za Dansku na Evropskom prvenstvu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Eriksen se vratio takmičarskom fudbalu, 259 dana nakon srčanog zastoja tokom utakmice, kao zamjena u drugom poluvremenu.

Njegov ulazak je pozdravljen aplauzom.

Eriksen se 12. juna 2021. godine u 42. minuti utakmice Evropskog prvenstva Danska – Finska srušio na teren. Hitna medicinska pomoć je odmah stigla, a na terenu je obavljena kardiopulmonalna reanimacija i defibrilacija, nakon čega je Eriksen iznesen s terena na nosilima. Kasnije je Eriksen operisan i ugrađen mu je defibrilator (ICD).

Krajem oktobra 2021. godine objavljeno je da Eriksenu nije dozvoljeno da igra u Seriji A zbog prisustva ICD-a, koji je ugradio nakon srčanog zastoja.

Zbog toga je njegov klub Inter 17. decembra 2021. godine raskinuo ugovor s Dancem. Od tada je trenirao samostalno, a nakon toga s Brentfordom, koji je odlučio da ga angažuje.

Eriksen je karijeru počeo u Ajaxu, a potom je igrao za Tottenham i Inter. Za reprezentaciju Danske odigrao je 109 utakmica i postigao 36 golova.